KOLAČIĆI SRAMA

ZASTUPNICI KAO BOGOVI S OLIMPA Otkriveno kako troše novac političari koji spašavaju zemlju iz krize

Prema računici, svaki zastupnik pojede nekoliko kilograma kolačića dnevno, a za večeru ‘pojedu’ 20 prosječnih mirovina
 AFP

Grci zbog gospodarske krize možda nemaju za kruh, ali zato grčki zastupnici imaju dovoljno novca da jedu kolače, i to u golemim količinama.

Čini se da svaki član grčke Skupštine pojede nekoliko kilograma kolačića svaki dan jer kako inače objasniti iznos od oko 17.000 eura koji su zastupnici potrošili za tu namjenu u samo dva mjeseca.

Poseban kod

To su samo neke od reakcija nakon što se saznalo za rasipništvo u parlamentu. Ista institucija koja je tvorac oštrih mjera štednje, zbog kojih je nekoliko desetaka tisuća građana u javnoj upravi ostalo bez posla, čini se da je igrala licemjernu igru. Posljednjih dana Skupština je pod teškim pritiskom javnosti zbog golemih troškova koji dosad nisu bili poznati. Reakcije su uslijedile nakon uvođenja nove prakse javnog objavljivanja troškova parlamenta zbog veće transparentnosti. Nekoliko dokumenata izazvalo je šok u javnosti. Oni pokazuju da su za samo jednu večeru, koju je organizirao prvi potpredsjednik i predsjednik Odbora za europske poslove Ioannis Tragakis u muzeju Akropola, potrošili gotovo 8500 eura. Kako su Grci na društvenim mrežama preračunali, njihovi su zastupnici za večeru pojeli 20 mjesečnih mirovina prosječnoga grčkog umirovljenika.

Šlag na tortu bili su troškovi za kolačiće, kavu i vodu od oko 17.000 eura. Ti računi će se isplatiti pod posebnim kodom KA0845 koji pokriva “sve vrste troškova za odnose s javnošću”. Gruba računica pokazuje da ako kilogram kolačića stoji 10 eura, parlamentarci su jeli više od 20 kilograma kolačića svaki dan. “Kolačići srama”, kako su ih nazvali u medijima, služili su se tijekom sastanaka raznih odbora na kojima su zastupnici vjerojatno upravo odlučivali gdje bi smanjili troškove javnog proračuna, šale se kritičari.

Samo kap u moru

Ipak ovo nije šala jer je predsjednik Skupštine, Meimarakis Evangelos, zatražio više informacija o troškovima, najavljujući mogući gubitak ove povlastice za zastupnike koji su dosad besplatno jeli kolače i pili kavu. Kritičari navode da je ovo samo kap u moru jer nedostaje kontrola. Dodaju da zastupnici s lakoćom donose odluke kada se režu plaće građana, ali to nije slučaj kada je u pitanju rezanje vlastitog proračuna. Javnost je ogorčena zbog pada prosječne plaće na 700 eura dok parlamentarci žive kao bogovi s Olimpa. Plaće im iznose 5760 eura, ne uključujući povlastice kao što su uredski troškovi od 700 eura, troškovi za slanje pošte do 900 eura mjesečno i putni troškovi do 600 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:32