AMERIČKI PREDIZBORI

ZAŠTO SVE VIŠE ŽENA VOLI AMERIČKOG ŠOVINISTA? Trumpu je u svega mjesec dana 13 posto porasla potpora među ženama

Milijarder Trump sada uživa podršku 32 posto glasača, a drugi je bivši neurokirurg Ben Carson sa 19 posto
 AFP

On vrijeđa, glasan je, niže gaf za gafom i pokazuje iznimno nezavidnu razinu razumijevanja vanjske politike... No, njemu, Donaldu Trumpu, poduzetničkom mogulu s predsjedničkom aspiracijom, sve navedeno nimalo ne škodi. Upravo suprotno. Pet mjeseci prije prvih predizbora Trump je, baš takav kakav jest, aspolutna zvijezda predizborne kampanje, čiji “sjaj” ne samo da se ne gasi kako stvari postaju “ozbiljnije”, nego se intenzivira. Ipak je to američki show - a u njemu trenutno sve, ali baš sve, miriše na Trumpa.

Kritike na njegov račun, naravno, pljušte sa svih strana. Spornih je istupa već sada toliko da ih je teško i nabrojati. No, on i dalje “gazi” hordu 16 preostalih kandidata za republikansku nominaciju, što pokazuju i najnovija istraživanja javnog mnijenja.

Rezultati ankete CNN-a i ORC Polla pokazuju da Trump trenutno uživa podršku čak 32 posto republikanskih birača. Od kolovoza mu je podrška narasla za osam postotnih bodova i trenutno je čak tri puta veća nego u lipnju, kad se uključio u utrku.

Bush za sada čeka

Iza njega “oprezno” se šulja još jedan autsajder, koji nikada dosad nije sjedio u političkoj fotelji - bivši neurokirurg Ben Carson. Poboljšao je svoj rejting za 10 postotnih bodova - sada ga podržava 19 posto birača. Svi ostali dobrano zaostaju.

Bivši guverner Floride Jeb Bush (osoba koja je nedavno slovila kao glavni kandidat za republikansku nominaciju) na trećem je mjestu s devet posto podrške (četiri manje nego u kolovozu), teksaški senator Ted Cruz je četvrti sa sedam posto. Bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee te guverner Wisconsina Scott Walker su na pet posto, a svi drugi na tri ili manje, među ostalima i senator Floride Marco Rubio. On je pak, u usporedbi s kolovozom, slabiji za pet posto.

Vole ga i obrazovani

Zanimljiva je činjenica da se Trump nekako uvlači i u srca dviju skupina birača za koje se mislilo da će mu biti najveći izazov - žene i visokoobrazovani. Kod biračica mu je podrška narasla za 13 postotnih bodova (s 20 na 33), a među visokoobrazovanima sa 16 u kolovozu na sadašnjih 28 posto. Dodatno, čak 51 posto republikanskih birača misli da će upravo on biti republikanski kandidat za predsjednika. Bushu daju 19 posto šanse, a Carsonu 11.

Ozbiljna prijetnja

Statistika, dakle, pokazuje da Trump, taj “luđak” kako ga mnogi nazivaju, postaje ozbiljna prijetnja, što potvrđuju i izjave glasnogovornika ostalih kandidata da razmišljaju o promjeni strategije, pogotovo s obzirom na to da se približava nova debata ove srijede na kojoj će, već se sada pretpostavlja, Trump biti najglasniji. Nije ni čudo, ionako je teško govoriti više ili brže od Trumpa.

Agresivniji pristup

No, nitko od njih i dalje ne odustaje. Polovica ih najavljuje agresivniji pristup, polovica se pak misli orijentirati na svoje jake točke, područja kojima vladaju. Bush se ističe pristupom - objašnjava da je njegova strategija strpljenje, a u međuvremenu prikuplja pokoji bod (kao, uostalom, i svi drugi) na komentiranju Trumpovih ispada. Dakle, ili se čeka, ili se kritizira - a Trump i dalje govori.

Zadovoljan je, tvrdi, nastupom na zadnjoj debati i ne vidi puno mjesta za popravak (iako se šire glasine da se obrazuje kad je riječ o vanjskoj politici).

Hillary Clinton pak škodi skandal s privatnim e-mailom koji je koristila dok je bila državna tajnica. Tako je sada Bernie Sanders u Iowi tuče s 41 prema 40 posto, a u New Hampshireu s 44 prema 37 posto: u srpnju je imala podrška iznad 50 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:35