ORUŽJE KAO JEDINO RJEŠENJE

'ZAŠTITITE ŽRTVE KALIFATA' Prvi put nakon rata u BiH Vatikan podržao oružanu intervenciju

U Papino ime, podršku udarima u Iraku dao je vatikanski predstvanik pri agencijama UN-a
 AFP

Papa Frane je, i u povodu recentnih krvoločnih masakra u Iraku, ponovio vapaj: “Nikada više rat!”, koji već stotinjak godina odjekuje iz papinskih usta, još od uzaludnih apela Benedikta XV u doba prvoga svjetskog rata.

Suočen s brojnim ratovima za svoga dugog pontifikata, upravo je sv. Ivan Pavao II višekratno opetovao maksimu Benedikta XV da se “ništa ne gubi mirom a da u ratu može biti sve izgubljeno”. S istom porukom je papa Wojtyla uzalud poslao 2003. kardinala Pija Laghija njegovu prijatelju Georgeu W. Bushu da ga odvrati od intervencije u Iraku, čije plodove sada gledamo.

Ali baš je papa Wojtyla, suočen s genocidom u Bosni i Hercegovini, zahtijevao od međunarodne zajednice da intervenira, pa i silom, ako ne može drukčije, da bi obranila živote nevinoga civilnog pučanstva izloženoga opasnosti genocida.

U dvadesetak proteklih godina to gledište Katoličke crkve nije nikada preinačeno ni opovrgnuto, ali nije bilo ni dovoljno užasnih pokolja da bi ga se eksplicitno opetovalo, sve dosad. Papa Frane ga je morao sada ponoviti, apelirajući ne samo kroz diplomatsku aktivnost Svete Stolice, nego i javno istupajući, pa je uz povik: “Nikada više rat!” dodao i: “Zaustavite te zločine!”

Eksplicirao je to ovih dana nadbiskup Silvano Tomasi, predstavnik Svete Stolice pri agencijama i tijelima Ujedinjenih naroda smještenima u Gčnčvi: “Kad su sva ina sredstva iscrpljena međunarodna zajednica mora djelovati da bi spasila ljudska bića. To može uključiti razoružavanje agresora.”

Jasno je da agresor neće položiti i predati oružje kad to od njega uljudno zahtijevaju - obično treba pucati po njemu jače i efikasnije nego što on puca po nezaštićenim civilima. Pokazalo se to u Sarajevu.

Eto kako papa Frane može apelirati na mir, a njegov apostolski nuncij u Bagdadu nadbiskup Giorgio Lingua može istodobno odobriti odluku američkog predsjednika Baracka Obame da u početku ovog mjeseca započne zračnim ratnim akcijama protiv pozicija “Islamske Države”, takozvanog “kalifata”, u sjeveroistočnom Iraku, pošto je započeo genocid jazida. Mons. Lingua je u ponedjeljak rekao pred mikrofonima Vatikanskog radija: “To se moralo poduzeti, inače ne bi bila zaustavljena” (naime: “Islamska Država”).

Te riječi nije izrekao sam Papa, ali nije ni morao - jasno je da je nuncij istupio u punoj suglasnosti s poglavarom Katoličke crkve. S obzirom na brutalnost “kalifovih” terorista, Linguin stav bio je na liniji Papinih izjava i socijalnog nauka Katoličke crkve.

Napadi američkih snaga na položaje vojnika kalifata nastavljeni su u noći s utorka na srijedu kao i dolazak oružja kurdskim borcima, pešmergama. Vojska kalifata pak nastavlja s akcijama, ali više ne napreduje, javljaju izvori s terena. Britanski je premijer David Cameron zbog krize u Iraku prekinuo godišnji odmor, a EU je odlučila da zemlje članice mogu samostalno pomagati Kurdima - dakle, ni u slučaju ove krize Bruxelles nije mogao nastupiti jedinstveno. U Bagdadu pak i dalje traju sukobi između starog premijera Nurija al-Malikija koji odbija napustiti svoje mjesto tvrdeći da je imenovanje novog premijera Haidera al-Abadija, također šijita, ilegalno.

Stoga traži da se o tome očituje savezni sud. Inače, Abadijevo su imenovanje pozdravili i SAD i Iran. Vjeruje se da bi njegovim preuzimanjem vlasti mogla biti oformljena široka vlada koja bi uključila i sunite i Kurde i mogla se jedinstveno suprotstaviti naletima džihadista kalifata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:00