ŽIVOT IZA REŠETAKA

'ZARAĐUJEM 40 DOLARA MJESEČNO I NE MOGU SPAVATI ZBOG SAVJESTI' Najveći prevarant u povijesti iz zatvora dao intervju za CNN

Bivši burzovni mešetar, koji je uništio tisuće ljudi, dao je telefonski intervju CNN-u, a poziv je platila TV kuća

Bernard Madoff , nekadašnji burzovni mešetar na Wall Streetu koji stoji iza najveće financijske prevare u povijesti zbog koje služi zatvorsku kaznu od 150 godina, priznao je za CNNMoney da noćima ne spava progonjen savješću zbog svega što je učinio ljudima koje je prevario, ali i zbog samoubojstva sina Marka za koje se osjeća krivim.

Na nogama u 4.30

Amerikanac čije se nekadašnje bogatstvo brojalo u milijunima, danas, navodi CNN, zarađuje oko 40 dolara mjesečno radeći na održavanju računala i telefona u zatvorskom kompleksu u Sjevernoj Karolini. Da bi uspostavio kontakt sa CNN-om koji je tražio intervju od njega, morao je nazvati na račun televizijske kuće, što je detalj koji sada mediji ističu kao nešto što bi trebalo ilustrirati njegovu materijalnu propast. Ista se situacija dogodila i u ožujku 2011. kada je dao svoj prvi intervju iz zatvora za magazin New York. Tada je magazin platio poziv, baš kao i sad CNN.

- Prije sam radio kao prodavač, a sad se brinem za telefone i kompjutorske sustave. Brinem se o tome da rade i čistim ih. Nije mi potrebno veliko tehničko znanje - rekao je Madoff za CNN. Dodao je da radi nekoliko sati dnevno, što mu “ostavlja puno vremena za razmišljanje o tome što je učinio”.

Najveći prevarant u povijesti kriv je za prevaru stvorenu na načelu financijske piramide kojom su oštećene tisuće ljudi, među njima i mnogo onih kojima je nakon otkrića o svemu život uništen. Pronevjereno je više od 65 milijardi dolara, a unatoč prijašnjim napisima u nekim medijima koji su tvrdili da Madoff u zatvoru ne pokazuje znakove grižnje savjesti, sada je on sam rekao da noću ne može spavati zbog osjećaja krivnje i da je svaki dan već u pola pet na nogama. Osim sa spoznajom da je tisućama upropastio život, Madoff se mora nositi i s činjenicom da su njegovi postupci doveli do samoubojstva njegova sina Marka. On se objesio 2010., na drugu obljetnicu očeva uhićenja. Mark je, kao i ostali članovi najbliže Madoffove obitelji, tvrdio da ne zna ništa o prevarama u kojima je otac bio do grla. Protiv njih nisu podignute optužnice, ali život pod teretom svega što je njegov otac učinio postao je nepodnošljiv za Marka.

- Odgovoran sam za smrt svoga sina Marka, i to je veoma teško. Moram živjeti s tim. Živjeti s kajanjem zbog boli koju sam nanio svima, svojoj obitelji i žrtvama - rekao je Madoff. Dodao je kako mu teško pada razdvojenost od obitelji, od žene Ruth s kojom je u braku već 50 godina. Njegov brat Peter također je u zatvoru i služi 10-ogodišnju kaznu zbog prikrivanja zločina svoga starijeg brata.

Privremeno rješenje

Bernard Madoff je za CNNMoney ispričao da su njegove prevare počele nakon sloma burze na Crni ponedjeljak 1987. Tada je došlo do velike rasprodaje dionica i on se od toga nikad nije oporavio. Zato je od svojih investitora napravio žrtve i počeo stvarati Ponzijevu shemu koja je, tvrdi sada, trebala biti samo privremeno rješenje.

- Nikad nisam želio da se ovo dogodi. Mislio sam da ću se izvući iz te situacije, ali kako je vrijeme prolazilo, postajalo je sve gore. Nisam imao hrabrosti priznati što se događa. I stvorio se veliki problem - naveo je u svojoj medijskoj ispovijesti Madoff koji je uhićen u prosincu 2008. nakon čega su na površinu počeli izlaziti pravi razmjeri njegove prevare.

CNNMoney je prenio i tvrdnje nekih Madoffovih žrtava koje ne vjeruju da se kaje.

- To su samo prazne riječi. Koji bi otac uvukao svoje sinove u posao za koji zna da je veliki kriminalni projekt? Ako mu je bilo toliko malo stalo do vlastite obitelji, koliko ga je onda briga za nas - rekao je Mike De Vita, jedna od Madoffovih žrtava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:44