ZABRANILI JOJ ABORTUS

ŽALOSNI SLUČAJ Država curicu (11) prisilila da rodi dijete koje joj je silovanjem napravio majčin dečko (42)

 Colourbox

Potresna priča koja je već jednom zgrozila i potpuno ražalostila javnost Paragvaja u četvrtak je dobila svoj nastavak nakon što je stigla vijest da je 11-godišnja djevojčica, koju je kao 10-godišnjakinju silovao majčin 42-godišnji dečko, rodila njegovo dijete.

U ovoj latinaomeričkoj i pretežito katoličkoj državi abortus je dopušten samo ako trudnoća ugrožava majčin život, a zdravstvene su vlasti u ovom slučaju odlučile da pravnog temelja za pobačaj nema. Tako je, nakon 37 tjedana trudnoće, u četvrtak na svijet carskim rezom stigla curica teška tri i pol kilograma, a majka ju je nazvala Milagros, što na španjolski znači 'čuda'.

Da je krhka djevojčica, tada visoka tek 139 cm i teška 34 kilograma, trudna doznalo se u travnju, tijekom posjeta liječniku zbog bolova u trbuhu. Doktori su isprva pomislili da su curicu napali paraziti da bi ostali zaprepašteni otkrićem kako je ona zapravo u petom mjesecu trudnoće.

Dolores Castellanos, šefica odjela za djecu i adolescente u bolnici u Asuncionu, koja je osobno nadzirala trudnoću djevojčice, za agenciju AFP je rekla kako će mlada majka sljedeća 72 sata provesti na promatranju.

Direktor bolnice Crvenog križa Mario Villalba kaže da je porođaj protekao kao i svaki drugi, bez komplikacija, razlika je jedino bila dob majke. 'Vidjet ćemo još hoće li se biti u stanju brinuti o svom djetetu', dodao je Villalba.

Otac djeteta, 42-godišnji Gilberto Martinez Zarate, u svibnju je završio u pritvoru s optužnicom za silovanje i trenutno čeka početak suđenja. Bude li proglašen krivim, čeka ga kazna od 12 do 15 godina zatvora. Njegova partnerica, ujedno i majka mlade trudnice, također je u pritvoru, ali su joj bili dozvoljeni posjeti kćeri tijekom trudnoće.

Tužiteljica koja vodi slučaj navodi da je Zarate djevojčicu sustavno napastovao. 'Majka joj je radila pa bi je uvijek ostavljala njemu na milost. Silovatelj je čak umjesto majke išao na roditeljske sastanke u školu', kaže tužiteljica Monalisa Munoz.

Slučaj je od početka odjeknuo i u inozemstvu. Eksperti Ujedinjenih naroda snažno su kritizirali paragvajske vlasti jer nisu htjeli ni razmotriti mogućnost da djevojčici dopuste podvrgavanje abortusu. Amnesty International je vlasti u Asuncionu pozvao da izmijene restriktivan zakon koji u većini slučajeva brani pobačaj.

Direktorica te udruge za područje Sjeverne i Južne Amerike Erika Guevara kaže da je djevojčica imala sreće što je uopće preživjela. 'Ali činjenica da je dijete preživjelo ne može biti izlika za kršenje ljudskih prava od strane paragvajskih vlasti, koje su se odlučile kockati zdravljem, životom i integritetom te djevojčice, unatoč jasnim dokazima da je trudnoća bila ekstremno riskantna i unatoč činjenici da je bila žrtva silovanja te da je riječ o djetetu', dodaje.

Doktorica Castellanos inzistira da život curice ni u jednom trenutku nije bio ugrožen.

UNICEF je optužio Paragvaj da ne štiti djevojčice od seksualnih predatora. 'Svakoga dana dvije djevojčice u dobi između 10 i 14 godina u Paragvaju budu silovane', kažu u ovoj organizaciji.

U istoj bolnici u Asuncionu u sljedećih bi nekoliko tjedana djecu trebale roditi tri 12-godišnjakinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:55