GRAĐANI SE BUNE

ZABRANJENO PLESANJE NA USKRS! Ne biste povjerovali koja napredna država ima ovaj zakon iz srednjeg vijeka

 Flickr

BERLIN - Kafići i klubovi u brojnim europskim državama uživaju u porastu prometa tijekom uskrsnih blagdana jer građani iskoriste neradne dane kako bi se opustili, a nerijetko i rasplesali.

No, tako ponašanje zabranjeno je u Njemačkoj, gdje je plesanje na Veliki petak ilegalno u 13 od 16 saveznih pokrajina, tjerajući mnoge noćne klubove i koncertne dvorane na zatvaranje.

U preostale tri, postoji zabrana za samo dio dana - čak i u trendovskim mjestima za izlaske u Berlinu, gdje su događaji koji uključuju plesanje zabranjeni prije 21 sat na Veliki petak.

Premda ljudi koji budu zatečeni u plesu neće biti uhićeni, mjesta na kojima se održavaju događaji koji su zabranjeni mogu biti kažnjena s više od 1000 eura.

U Baden-Württembergu, saveznoj pokrajini s iznimno brojnom katoličkom populacijom, događaji koji uključuju plesanje su zabranjeni od Velikog četvrtka sve do 3 ujutro na Uskrsni ponedjeljak. Ta pokrajina također zabranjuje plesanje od Badnjaka sve do 3 ujutro na Štefanje.

Politička debata oko 'Tanzverbota' često se otvara zbog pritiska ugostiteljskih objekata i promotora glazbenih događaja. Jedan od glasnogovornika ministarstva unutarnjih poslova rekao je za agenciju DPA ovog tjedna da će koalicija Zelenih i Socijaldemokrata iz Baden-Württemberga razmotriti hoće li i kako će ublažiti zabranu.

No, crkve s kojima bi se trebali konzultirati oko bilo kakve promjene, inzistiraju da Veliki petak mora ostati 'svet'.

'Što se tiče Katoličke crkve, o Velikom petku se ne može razgovarati', rekao je glasnogovornik biskupije Rottenburg-Stuttgart za Stuttgarter Zeitung.

Zabrana, koja datira sve do srednjeg vijeka, nije popularna među mnogim sekularnim grupama, ateistima i aktivistima koji organiziraju prosvjedne plesove diljem države. Ove se godine demonstriralo na mnogim istaknutim lokacijama, uključujući i Trg Stuttgartske palače, s temom 'Rockom protiv Tanzverbota'.

Bavarska je već najavila da neće ukinuti zabranu, koju je vehementno branio Uwe Becker, član Kršćansko-demokratske unije Angele Merkel. 'Veliki petak je kršćanski blagdan posvećen sjećanju na patnju i raspeće Isusa Krista. To ne ide zajedno s glasnom i naprasitom zabavom', rekao je za Frankfurter Rundschau.

Peter James, predsjednik stuttgartskog udruženja koje predstavlja interese noćnih klubova i organizatora evenata u regiji, pozdravio je vijest da vlasti razmatraju uklanjanje zabrane. 'Zabrana predstavlja veliko ograničenje', rekao je za Guardian. 'Osim toga, na osobnoj razini ne želim da mi netko diktira kako da organiziram svoje dane. Živimo u multikulturnom društvu, a ovo je jasno državni namet. Uostalom, ukidanje zabrane ne znači uvođenje plesne prinude', rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:17