TKO SU 'BATMAN I ROBIN'?

WikiLeaks otkrio: Pročitajte kakve su sve nadimke Amerikanci dali svjetskim vođama

ZAGREB - WikiLeaks je objavio tajne dokumenata diplomacije SAD-a, a neki podaci zaista nisu diplomatski. Primjerice, otkriće da Amerikanci Putina i Medvedeva opisuju kao Batmana i Robina. U diplomatskim dokumentima ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, nasljednik Vladimira Putina, često je portretiran kao marioneta u Putinovim rukama, a jedan od dokumenata veleposlanstva u Moskvi iz 2008. opisuje Medvedeva u ulozi ''Robina koji prati moćnog Batmana''.

Za talijanskog premijera Berlusconija Amerikanci tvrde da je kao partijanera, ali i "Putinov glas u Europi". Elizabeth Dibble, zadužena za američke vanjske poslove u Rimu, opisala je berlusconija kao ljubitelja solarija i lijepih žena, ''slab i neefikasan u ulozi modernog europskog vođe''. Drugi izvještaj govori o njemu kao o ''fizički i psihički slaboj osobi'' kojemu ''redoviti kasnonoćni izlasci i ljubav prema partyjima ne ostavljaju dovoljno vremena za san''.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy im je autoritativan, no slabić. Sjevernokorejski šef Kim Jong-il je prošao s opisom 'klonuli stari momak'', koji je doživio ''fizičku i psihološku traumu''.

Izraelskom premijer Netanyahu nikad ne ''izvršava svoja obećanja', a sličan je i afganistanski predsjednik Karzai koji je ''ekstremno slaba osoba koja nikako ne sluša činjenice, već ga se lako može zavarati, pa i najbizarnijom pričom o navodnoj uroti protiv njega''.

Jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh ocijenjen je kao ''dosadan i nestrpljiv'', zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe kao ''ludi starac'', a Gadafi kao ''čudan''.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:58