MOGLO SE SPRIJEČITI

WikiLeaks: IAEA je prije dvije godine upozorila Japan da nuklearke neće izdržati potres

Mjerila o zaštiti nuklearnih elektrana od potresa Japan je u posljednjih 35 godina osuvremenio svega tri puta

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je Japan prije dvije godine da njihove nuklearne elektrane neće izdržati snažne potrese, piše Daily Telegraph pozivajući se na diplomatske depše objavljene na Wikileaksu.

Dužnosnik IAEA-e još je u prosincu 2008. godine izjavio kako su sigurnosna mjerila zastarjela te da bi snažan potres predstavio 'ozbiljan problem' nuklearnim postrojenjima. Iako je japanska vlada obećala da će unaprijediti sigurnost elektrana, nakon potresa te tsunamija u petak pojavljuje se pitanje jesu li to učinili dovoljno kvalitetno.

Kao jedan od odgovora na upozorenje Japan je u nuklearnoj elektrani Fukushima Deiichi sagradio centar za hitne slučajeve, no samo postrojenje dizajnirano je kako bi izdržalo podrhtavanje magnitude 7 stupnjeva Richterove ljestvice. Potres od petka imao je gotovo 9 stupnjeva. Ova će vijest stvoriti dodatni pritisak na japanskog premijerka Naoto Kana koji je već sada kritiziran zbog državnog izbjegavanja odgovornosti za novonastalu nuklearnu krizu .

U spomenutoj se diplomatskoj depši citira neimenovani stručnjak koji je izrazio zabrinutost za mjerila o zaštiti nuklearnih elektrana od potresa jer su u posljednjih 35 godina osuvremenjena svega tri puta.

- (Dužnosnik IAEA-e) Objasnio je da su sigurnosna mjerila u slučaju potresa obnovljena svega tri puta u 35 godina te da ih IAEA trenutačno provjerava. Također, primijećeno je kako su nedavni potresi u nekim slučajevima nadmašili osnovni dizajn elektrana i to predstavlja ozbiljan problem - navodi se u depši.

Spominje se i suprotstavljanje japanske vlade odluci suda da ugasi nuklearnu elektranu u zapadnom Japanu jer ne bi izdržala snažan potres. Ta je nuklearka mogla izdržati potres jačine 6,5 stupnjeva dok je prošlotjedni imao 9.

Depša iz ožujka 2006. godine navodi kako se Japanska agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost ne slže s odlukom suda te 'vjeruje da je reaktor siguran i sigurnosna analiza provedena je prema pravilima'. Vlada je uspješno pobila odluku suda 2009. godine.

Još jedna depša upućena Washingtonu navodi lokalnu zabrinutost da nova generacija japanskih elektrana koje recikliraju nuklearno gorivo ugrožavaju sigurnost.

Depša citirajući lokalne novine javlja: - Ima nešto nesigurno u načinu na koji električne kompanije zajedno surađuju pod krinkom nacionalnih propisa. Vidjeli smo previše slučajeva rezanja troškova na štetu sigurnosti.

Također, spominje se kako je Taro Kono, visoko pozicionirani član japanskog donjeg doma parlamenta, rekao američkom diplomatu u listopadu 2008. godine da 'vlada prikriva nuklearne nesreće'. Priznao je i da se ignoriraju alternativni izvori energije poput vjetra.

- Optužio je METI (Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije) da prikriva nuklearne nesreće te lažira stvarne troškove i probleme s nuklearnom industrijom - navodi se u depši.

Japanski premijer Naoto Kan nije bio unutar vlade kada su dana upozorenja. Ministrom znanosti i tehnologije postao je 2009. godine, a premijerom u lipnju 2010.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 02:38