VELIKI USPJEH

WHO proglasila Nigeriju slobodnom od ebole

DALLAS, TX - OCTOBER 05: Members of the Cleaning Guys Haz Mat clean up company are seen as they sanitize the apartment where Ebola patient Thomas Eric Duncan was staying before being admitted to a hospital on October 5, 2014 in Dallas, Texas. The first confirmed Ebola virus patient in the United States was staying with family members at The Ivy Apartment complex before being treated at Texas Health Presbyterian Hospital Dallas. State and local officials are working with federal officials to monitor other individuals that had contact with the confirmed patient. Joe Raedle/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 JOE RAEDLE/AFP / 2014 Getty Images

LAGOS/ LUXEMBURG - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je Nigeriju zemljom slobodnom od ebole nakon što 42 dana nije potvrđen ni jedan novi slučaj zaraze u toj zemlji.

"To je spektakularan uspjeh koji pokazuje da se ebola može obuzdati", priopćila je WHO. Da bi se neka država mogla proglasiti slobodnom od ebole, trebaju proći dva inkubacijska razdoblja za pojavu virusa od po 21 dan.

Nigerija je imala 19 potvrđenih slučajeva zaraze virusom ebole, među kojima je sedam oboljelih umrlo.

Iako je postojala velika opasnost da se virus proširi s obzirom na veliku napučenost glavnog grada Lagosa, gdje je prvi slučaj ebole i registriran, tamošnja zdravstvena vlast uspjela je, uz pomoć WHO, UN-ova Centra za kontrolu i prevenciju boelsti i drugih organizacija, detektirati i staviti pod nadzor sve koji su bili u doticaju sa zaraženim osobama.

"Ako to može zemlja poput Nigerije, koja ima ozbiljnih sigurnosnih problema, tada to može i bilo koja druga zemlje koja imaju uvezene slučajeve bolesti, kako bi spriječila daljnje širenje zaraze", kazala je direktorica WHO Margaret Chan.

Prije Nigerije, WHO je prošloga tjedna Senegal proglasila zemljom slobodnom od ebole.

SAD: stroži protokoli za zdravstvene djelatnike u doticaju s ebolom

SAD su objavile nove, strože protokole kojih se moraju pridržavati zdravstveni djelatnici koji dolaze u dodir s oboljelima od ebole, pa će medicinski timovi nositi zaštitnu odjeću koja će im u potpunosti štititi kožu i kosu od doticaja s virusom.

Prema uputama Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, zdravstveni djelatnici moraju proći posebne treninge kako bi se obučili o pravilnom korištenju opreme koja je dizajnirana da iz zaštiti od virusa a uključuje kombinezon i jednokratnu kapu. Kako bi bili sigurni da se poštuju sve procedure, pravilno korištenje opreme nadgledat će posebni supervizori.

Ključno je da doktorima, sestrama i tehničarima ne bude izložen ni najmanji dio kože dok skrbe o zaraženima virusom ebole, koji se prenosi u direktnom kontaktu s kožom i tjelesnim izlučevinama.

Prema starim uputama, koje su izrađene na temelju protokola Svjetske zdravstvene organizacije, zdravstveni djelatnici trebali su nositi maske ili zaštitne naočale, ali je bilo dopušteno određeno izlaganje kože.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:38