PRIRODNA PRIJETNJA

VULKANSKOM OTOKU PRIJETI POTPUNO URUŠAVANJE 'Propadne li, nastat će veliki razorni tsunami'

 AFP

TOKIO - Otok koji je, zahvaljujući erupciji podmorskog vulkana, prošle godine izronio iz Tihog oceana u japanskim vodama te se konstantno širi i raste, mogao bi izazvati tsunami, upozoravaju japanski eksperti.

S obzirom na nestabilnost novonastalog tla, konstantno prijeti opasnost od dramatičnih odrona, a kako je novog materijala iznad morske površine sve više i vjerojatnost za golemi odron je sve veća.

'Otok bi se naprosto mogao urušiti i izazvati tsunami', izjavio je za agenciju AFP Fukashi Maeno, seizmolog sa Sveučilišta u Tokiju.

On upozorava da iz podmorja svakodnevno bude izbačeno lave koja bi mogla napuniti čak 80 olimpijskih bazena i dodaje da bi tsunami mogao biti visine od jednog metra, a prvi bi mu se na meti našao otok Chichijima, udaljen oko 130 kilometara. Na njemu živi oko 2.000 ljudi, a od trenutka formiranja opasnog plimnog vala imali bi samo 18 minuta na raspolaganju za bijeg na neko više područje.

- Idealan način da se izbjegne ova katastrofa jest da se u blizini otoka postavi novi detekcijski sustav za tsunamije i potrese. No, to nije moguće jer u trenutnim uvjetima nitko ne može sletjeti na taj vulkanski otok, kazao je Meano.

Iz Japanske meteorološke agencije su poručili kako promatraju i prate zbivanja na otoku te da će sigurno odmah uočiti ukoliko se počne događati nešto neuobičajeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:13