IZBORI U SRBIJI

Vučićev plan: za premoć u vlasti trebaju mu male stranke koje ga neće ugroziti

Izbori su raspisani kako bi SNS dobio premijera, čime bi se otklonila formalna neravnoteža moći u vladi

Ostavkom ministra gospodarstva Saše Radulovića srpska je vlada praktički pala. Samo pola godine nakon politički iscrpljujuće rekonstrukcije u Srbiji se opet otvaraju teme tko će s kim i po kojoj političkoj cijeni nakon najavljenih izvanrednih parlamentarnih izbora. Za male stranke ulozi su veliki, ali analitičari ne očekuju prevelika iznenađenja s obzirom na dominaciju vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića. S podrškom od oko 45 posto građana Srbije ta je stranka samouvjerenija nego ikad.

Ne otkrivaju karte

Iako se lideri stranaka još službeno ne izjašnjavaju s kim će pregovarati o mogućim koalicijama, jasno je da se može očekivati pobjeda SNS-a te da će uz njih, sudeći prema izjavama da je “dosadašnja suradnja bila dobra”, biti SDPS Rasima Ljajića. No, to nije jedina stranka koja bi se htjela uhljebiti uz najjaču partiju. Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića ne krije da podržava Vučićeve stavove.

Budući da te dvije stranke zajedno imaju manje od pet posto podrške, politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra kako su one dovoljno male da SNS s nekim podijeli odgovornost i pritom koncepcijski vodi politiku.

Samo male stranke

On je uvjeren da će SNS-u za koaliciju trebati samo male stranke.

- Važno je pitanje hoće li SNS partnera kako bi dijelio političku koncepciju ili kako bi došao do većine u parlamentu i zadovoljio apetite za ministarskim mjestima - poručuje Stanković. Napominje da će SNS, ako osvoji oko 45 posto podrške, moći samostalno vladati uz neku manjinsku stranku. Obnova suradnje s Dačićevim socijalistima moguća je samo ako rivalstvo ne bude preveliko, a SPS-ovi zahtjevi nerazumni.

Nema mnogo dvojbi

Za Stankovića je izvjesno samo to da Vučićeva stranka neće ići u koaliciju s DSS-om Vojislava Koštunice i DS-om Dragana Đilasa, ali su, kaže, s LDP-om Čedomira Jovanovića i SPS-om sve opcije otvorene. Velika iznenađenja ne očekuje.

- Formiranje ove vlade neće biti složeno - zaključuje Stanković.

Smatra da je potpisivanjem Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine te otvaranjem pristupnih pregovora s EU najjača srpska stranka, SNS, ispunila svoju “političku misiju” pa su naprednjaci sada odlučili materijalizirati visok rejting. Da nema mnogo dvojbi o tome tko će slaviti, smatra i politička analitičarka i sociologinja Vesna Pešić, nekadašnja visoka dužnosnica LDP-a.

Obuzdavanje vlasti

- Tko će kome biti partner nije toliko bitno. To nema mnogo značaja jer je sigurno da će SNS pobijediti - rekla je Pešić, uz obrazloženje da su ovi izbori raspisani kako bi SNS dobio premijera, čime bi se otklonila formalna neravnoteža moći u aktualnoj vladi. Ona se nada formiranju vlasti koja bi mogla samu sebe ograničavati, ali bi onda DS trebao ojačati kako bi netko obuzdavao vlast.

Ipak, to nije previše realno budući da bi za analitičare bilo pravo iznenađenje kada bi DS makar i ponovio rejting od oko 22 posto s prethodnih izbora. Na drugoj strani, ako Boris Tadić, nekadašnji predsjednik Srbije i lider DS-a, nastupi na nekoj drugoj listi, kako se spekulira, to bi, prema mišljenju upućenih, značilo raspad DS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:33