NAPETI ODNOSI

VUČIĆ PRELOMIO, SRBIJA DEFINITIVNO OKREĆE LEĐA PUTINU? Moskva bijesna: Ako uđete u NATO, Rusija će priznati Kosovo!

 Vlado Kos/EPH

Je li Srbija, odnosno premijer Aleksandar Vučić konačno prelomio i definitivno okrenuo leđa Rusiji? Srpska Skupština nedavno je ratificirala sporazum o suradnji s NATO-om (čeka se potpis predsjednika Tomislava Nikolića), što je izazvalo dodatnu komplikaciju na srpskoj političkoj sceni, ali i izazvalo negodovanje Moskve prema potezu Beograda. Tim sporazumom, smatraju mnogi, Srbija je napravila guliverovski korak prema približavanju Sjevernoatlantskom savezu te isti takav korak unatrag od Rusije koja je nekadašnju najveću postjugoslavensku republiku donedavno nazivala “najvažnijim strateškim saveznikom na Balkanu” i ruskim vratima Europe.

Prema sporazumu, NATO će imati slobodu kretanja po Srbiji te pristup svim državnim, privatnim i vojnim objektima, pa i onima u kojima se obavljaju istraživanja i eksperimenti. Osoblje NATO-a ima diplomatski imunitet, imovina NATO-a i njegova osoblja se oslobađa od poreza i carine, a uračunata je i razmjena obavještajnih i povjerljivih informacija. U nekim proruskim krugovima ovaj sporazum već uspoređuju s austrougarskim ultimatumom nakon atentata na prestolonasljednika Ferdinanda.

Pregovori s EU

U prosincu 2015. godine Srbija je otvorila pregovore s EU o članstvu, ali je i dalje pokušavala sjediti i na “ruskom stolcu” kao, mislili su u Beogradu, dodatnom poticaju - ucjeni Bruxellesa. No, takvim ekvilibriranjem Vučića nisu bili zadovoljni ni u Bruxellesu, ni u Kremlju pa su stiskali Beograd da se konačno odluči. Osim toga, dio zemalja EU sumnjičio je Srbiju da bi ulaskom u članstvo bila uteg jer bi bila “pravi trojanski (ruski) konj” usred Europe.

No, sada je došlo vrijeme da se donese odluka, koja bi Vučiću dva mjeseca uoči izbora mogla otežati situaciju na domaćem terenu, ali i u odnosima s Rusijom. Ona se, pak, okreće nekim otvoreno proruskim strankama i pokretima koji, prema anketama, dobivaju sve više glasova i zamaha. U tome je važno nekoliko detalja. Prvi je pozicija Tomislava Nikolića koji je vrlo proruski raspoložen, a od njega se očekuje da svojim potpisom suradnji da život. Drugo, Sanda Rašković-Ivić, čelnica DSS-a i vodeći kremaljski igrač na Terazijama, poziva Nikolića da ne potpisuje zakon. Treće, Rusija je preko glasnogovornice Sergeja Lavrova, Marije Zaharove, poslala nedvojbenu poruku zabrinute Moskve: “Rusija prati razvoj odnosa Srbije s NATO-om, ali se nada da će Srbija ostati na poziciji politike vojne neutralnosti”.

Vučić za neutralnost

Aleksandar Vučić je, opravdavajući svoj potez, rekao da Srbija ostaje neutralna, ali “NATO nam je potreban kao saveznik koji će štititi i čuvati srpski narod na Kosovu”.

Tako je Moskva u kratkom roku (tu je i prihvaćanje Crne Gore u članstvo NATO-a) na Balkanu ostala bez svoja dva aduta, iako je teško vjerovati da će od Srbije odustati tek tako. Već su prije iz Moskve poslali poruku - preko potpredsjednika vlade Dmitrija Rogozina - da u slučaju ulaska Srbije u NATO “oni ne mogu biti veći Srbi od Srba i da će priznati neovisnost Kosova”. A kako je Tomislav Nikolić nedavno rekao da između priznanja Kosova i ulaska u EU bira Kosovo, ovaj rok od šest dana za potpisivanje zakona može biti vrlo buran, ali i svojevrsni ljuti feferon u tom srpskom političkom kopernikanskom obratu.

Ovaj sporazum poklopio se s prijedlogom Moskve da rusko-srpska “humanitarna” baza u Nišu dobije status eksteritorijalnosti te zapravo postane ruska vojna baza čije bi osoblje imalo diplomatski imunitet. Osim toga, početkom godine je Dmitrij Rogozin ponudio Srbiji proturaketni sustav S-300 te MiG-ove i neko drugo rusko oružje po povoljnim i diskontnim cijenama. Jedan od vodećih proputinovskih glodura u Srbiji, Nemanja Kusturica, pozvao je u razgovoru s Putinom da Rusija napravi bazu u Srbiji.

Rusi ne mogu biti gosti

Politolog Dragan Anđelković, pak, za moskovski je Komersant izjavio kako bi bilo pošteno da Vučić sada i Rusiji ponudi istovjetan sporazum kao i NATO-u, a američki politolog Daniel Server preko Blica je jasno poručio: “Ako Beograd želi u EU, ne može ugostiti i Ruse”. Na nedavnom susretu s američkim senatorom Johnom McCainom Aleksandar Vučić je rekao da je daljnja izgradnja odnosa sa SAD-om od strateškog značenja za Srbiju, ali je i pozvao Dmitrija Medvedeva u Srbiju. Posjet bi se, kažu u Moskvi, trebao realizirati tijekom ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:30