SUMMIT U BEOGRADU

Vučić i Orbán surađuju s Kinom, Vlada tvrdi: Ne žele nas zbog pravila EU

Čak 16 premijera istočne i srednje Europe u Srbiji će se sastati s kineskim premijerom, ali Hrvatska se ne nada investicijama
 AFP

Predsjednik Vlade Zoran Milanović vodit će hrvatsko izaslanstvo u Beograd gdje će se u prosincu održati sastanak kineskog premijera Li Keqianga i lidera 16 zemalja srednje i istočne Europe.

Radi se o svojevrsnom nastavku summita koji se održao u Bukureštu 2013. kada su premijeri srednje i istočne Europe dobili informacije o potencijalnim kineskim investicijama u njihove države. Ali, sudeći prema informacijama koje smo dobili od osobe iz Ministarstva vanjskih poslova koja je dobro upućena u pripreme za susret s premijerom Kine, izgleda kako u Milanovićevoj Vladi pretjerano ne računaju na veće kineske investicije, niti će u Beograd donijeti konkretne prijedloge gdje bi se moglo ulagati.

Traže velike projekte

Iako su Kinezi zainteresirani za izuzetno velika ulaganja, sugovornik Jutarnjeg lista kao osnovni problem je naveo članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, koje obvezuje na transparentno poslovanje, zbog čega su relativno rijetke kineske investicije u zemljama članicama EU. - Kao članica EU, dužni smo za sve veće poslove raspisati javne natječaje, dok Kinezi preferiraju direktne pogodbe. Drugo, kineska strana za svoje investicije traži državna jamstva, što nije prihvatljivo jer na taj način raste javni dug - objasnio je taj stručnjak i dodao: - Kineze zanimaju isključivo velike investicije poput monetizacije autocesta, a ne kupnja jedne ili dvije tvornice u nekoj državi.

Usto, izgleda kako je upitna koordinacija unutar Vlade.

Beograd - Budimpešta

U Ministarstvu vanjskih poslova rekli su nam kako ekipa u Ministarstvu prometa prikuplja potencijalne prijedloge za investicije, ali izvor u ovom ministarstvu to je opovrgnuo i za Jutarnji list rekao kako oni “nemaju ništa”. Hrvatska Vlada je prilično oprezna prema kineskom kapitalu, posebno u usporedbi s vladom Srbije. Na beogradskom summitu srpski premijer Aleksandar Vučić i Li Keqiang planiraju zajedno otvoriti most Zemun - Borča (gradi kineska tvrtka CRBC), a potom bi s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom trebali potpisati ugovor o gradnji brze pruge Beograd - Budimpešta. U hrvatskoj je Vladi, pak, odlučeno da će se kod velikih infrastrukturnih projekata fokusirati na fondove EU, umjesto na kredite.

Uvoz iz Kine 10 puta veći od izvoza

- Kineski investitori su dobrodošli u Hrvatsku, a mi ćemo učiniti sve u svojoj moći da uklonimo barijere - izjavio je Milanović. Lani je Kina uvezla hrvatske robe u vrijednosti oko 53 milijuna eura, a iz Kine je uvezeno deset puta više. Početkom 2014. u Zagrebu je otvoren središnji ured CSEBA-e (Kineska jugoistočnoeuropska poslovna asocijacija), što je regionalni centar za privlačenje kineskih investicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:44