OPTUŽEN ZA SILOVANJE

Vrhovni sud Velike Britanije odlučio: Osnivač WikiLeaksa Assange će biti izručen Švedskoj

Assange vjeruje da su seksualne optužbe samo privid za njegovo izručenje i da je zahtjev isključivo politički motiviran
WikiLeaks founder Julian Assange (C) arrives at London's High Court on November 2, 2011. Julian Assange finds out on Wednesday whether he will be forced to leave Britain in order to face questioning over rape allegations in Sweden. The High Court in London is set to announce at 0945 GMT whether the 40-year-old Australian, whose whistleblowing website has enraged governments around the world, should be extradited following his arrest in December. AFP PHOTO / LEON NEAL
 AFP

LONDON - Britanski Vrhovni sud dao je danas zeleno svjetlo za izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Švedskoj zbog navodnih seksualnih napada, ali su njegovi odvjetnici neočekivano dobili rok od 14 dana za podnošenje zahtjeva za ponovno otvaranje slučaja.

Pet od sedam sudaca odbacilo je Assangeovu žalbu u kojoj je tvrdio da europski nalog za uhićenje, prema kojem se traži njegovo izručenje, nije važeći. Ranije su dva niža suda također donijela odluka da ga treba izručiti.

Nakon odluke Vrhovnog suda Assangeovo izručenje moglo bi se teoretski provesti u roku od deset dana ako on ne odluči žaliti se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Međutim, njegovi odvjetnici su dobili od Vrhovnog suda rok od 14 dana u kojem mogu zatražiti ponovno otvaranje tog slučaja. Svoj su zahtjev opravdali time što se Vrhovni sud poziva na elemente koji nisu bili navedeni tijekom saslušanja.

Julian Assange (40) nije nazočio donošenju odluke suda.

Podsjetimo, Assange i njegovi pristaše strahuju da će nakon izručenja Švedskoj biti poslan u SAD gdje će ga optužiti za objavljivanje nekoliko stotina tisuća američkih povjerljivih diplomatskih dokumenata.

Jedan žena je optužila Assangea da je s njom imao seks bez kondoma dok je spavala, a suci su uvjereni kako za taj seksualni čin nije dala dopuštenje. Ista žena je s Assangeom dobrovoljno otišla u krevet, ali prilikom tog seksa osnivač WikiLeaksa je koristio kondom.

Assange vjeruje da su seksualne optužbe samo privid za njegovo izručenje i da je zahtjev isključivo politički motiviran.

Osnivač WikiLeaksa trenutačno se nalazi u Velikoj Britaniji gdje je već 540 dana u kućnom pritvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:31