SREST ĆEMO SE OPET

'VRATIT ĆE SE ONI JEDNOG DANA, VIDJET ĆETE...' Britanci su na izlaznim vratima, ali Juncker je uvjeren da bi se ponovno mogli učlaniti u EU

 REUTERS

Na kraju neformalnog summita 27 zemalja koje će činiti EU nakon što Velika Britanija izađe iz europskog bloka 2019. godine, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kazao je u petak novinarima da žali zbog britanske odluke o izlasku, ali kako se nada da će se vratiti u budućnosti. "Ne volim Brexit. Želio bih biti u istom brodu s Britancima. Jednog dana doći će dan kada će se Britanci ponovno ukrcati na brod. Nadam se", kazao je Juncker, kako prenosi Guardian.

Juckerov pomoćnik kasnije je dodao da će mogućnost povratka Velike Britanije u EU "uvijek biti otvorena", te kako postoje različiti načini da se pridruže, bilo kao punopravni član, partner, dio carinske unije, ili putem trgovinskog sporazuma.

Juckerova ideja Europe "različitih brzina" po kojoj bi države članice mogle birati brzinu svoje integracije naišla je na protivljenje nekih europskih lidera. No, Juncker ističe da se nikako ne radi o novoj vrsti željezne zavjese između Istoka i Zapada.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je pak: "Neki su ljudi izrazili zabrinutost da bi to moglo značiti da postoje različite klase Europljana, građani prve i druge klase. Ja tvrdim da je takva različitost europskog jedinstva postavljena u ugovorima. To je stvarnost koju sada živimo".

Predsjednik Europskog parlamenta Donald Tusk kazao je na summitu da će EU biti spremna odgovoriti u roku 48 sati na formalnu britansku obavijest da planiraju napustiti EU.

Britanska premijerka Theresa May najavila je da će Velika Britanija poslati svoju formalnu obavijest do kraja ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:03