VOJNA SURADNJA Ruski padobranci sletjeli u Srbiju i donijeli tenkove

Na Batajnicu je sletjelo šest transportnih Iljušina i dopremilo opremu i naoružanje

Srbija će idući tjedan organizirati prvu zajedničku vojnu vježbu s Rusima.

Šest ruskih transportnih aviona Iljušin 76 sletjelo je u četvrtak na srpski vojni aerodrom Batajnica kod Beograda s ruskim vojnicima i borbenim vozilima koji će sudjelovati u zajedničkoj vojnoj vježbi na poligonu Nikinci pokraj Rume, prenio je Radio Slobodna Europa. Rusko Ministarstvo obrane najavilo je da će na toj vježbi sudjelovati više od stotinu padobranaca iz sastava ruskih zrakoplovno-desantnih snaga te srpske kopnene jedinice.

Ruska agencija TASS prenijela je da će se taktička antiteroristička vježba održati u prvoj polovici studenoga pod nazivom SREM 2014. Vojno-politički komentator Ljubodrag Stojadinović rekao je za RSE da jest riječ o prvoj zajedničkoj vojnoj vježbi Srbije i Rusije, ali da iz nje ne treba izvlačiti povijesne geostrateške zaključke, nego je treba gledati u kontekstu europske suradnje u borbi protiv terorizma. Iako je Srbija rezolucijom parlamenta proglasila vojnu neutralnost i objavila da neće u NATO, već godinama održava zajedničke vojne vježbe s drugim zemljama u sklopu NATO-ova Partnerstva za mir.

Prema sporazumu o vojnoj suradnji iz studenoga 2013., srpsko-ruske vojne vježbe planirane su i za iduću godinu. Početkom godine u Srbiji je održana zajednička vojna vježba srpskih, američkih, hrvatskih, bugarskih, rumunjskih, makedonskih i azerbajdžanskih vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:43