KRAH REGIJE

VODEĆI OBAVJEŠTAJCI SLOŽNI, O NOVOJPOLITIČKOJ KARTI SADA GOVORE I JAVNO 'Bliski istok kakav znamo nestaje'

'Teško je zamisliti da bi Libija, Sirija, Irak i Jemen u budućnosti mogli imati jedinstvenu središnju vladu'
 SIPA / CROPIX

- U dijelovima Bliskog istoka nije moguće postići vojno rješenje - izjavio je šef američke Središnje obavještajne agencije (CIA) John Brennan. Dodao je i kako mu je teško zamisliti da bi zemlje poput Libije, Sirije, Iraka i Jemena u budućnosti mogle imati jedinstvenu središnju vladu koja bi imala kontrolu nad cijelim ozemljem. Brennan je tako potvrdio teze koje se javljaju od početka rata u Siriji da će se politička karta Bliskog istoka, postavljena na kraju Prvog, a definirana nakon Drugog svjetskog rata zasigurno mijenjati (kao što se promijenila i na području bivše Jugoslavije).

Razbiti tzv. IS

Dakle, Brennan zagovara diplomatsko-vojno rješenje koje prije svega ima za cilj razbijanje najopasnije terorističke organizacije na tom prostoru, tzv. Islamske države. - Treba sniziti temperaturu, dovesti do deeskalacije sukoba, a zatim izgraditi određeno povjerenje između strana koje ondje postoje i koje su ozbiljno zainteresirane za mirno rješenje - rekao je Brennan u utorak na konferenciji u Washingtonu.

Politički proces

Dodao je kako vjeruje da Rusija, bez obzira na to što govori, ipak ne vidi Bašara al-Asada kao trajno rješenje za Siriju. “Mislim da Rusi razumiju da ne postoji vojno rješenje u Siriji te da je nužno da postoji neka vrsta političkog procesa” nakon kojeg za Asada više ne bi bilo mjesta, zaključio je.

S njim se složio Bernard Bajolet, šef francuske vanjske obavještajne agencije DGSE.

- Bliski istok kakav smo poznavali je gotov, sumnjam da će se vratiti - ustvrdio je na istoj konferenciji. Bajolet je za primjer uzeo Siriju koja je u potpunosti podijeljena, režim kontrolira manji dio teritorija, jedva oko trećine, dok je sjever u rukama Kurda, a istok IS-a. Ništa drukčije nije ni u Iraku. No, šef francuskih obavještajaca ipak vjeruje da će se regija stabilizirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:28