FINANCIJSKA KRIZA U EUROZONI

VODEĆI NJEMAČKI EKONOMIST 'Grčkoj su dali analgetik, ali može im pomoći samo napuštanje eura'

TOPSHOTSSyriza leader Alexis Tsipras greets supporters following victory in the election in Athens on January 25, 2015. The left-wing Syriza party led by Alexis Tsipras won Greece's general election after campaigning on a pledge to renegotiate the country's international bailout and reverse years of spending cuts and painful economic reforms. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
 ARIS MESSINIS/AFP / AFP

BERLIN - Jedan od vodećih njemačkih ekonomista i žestoki kritičar vlasti zbog načina rješavanja financijske krize u eurozoni u subotu je pozvao Grčku da napusti euro, tvrdeći da najnoviji sporazum ministara financija eurozone neće puno pridonijeti uklanjanju ekonomskih boljki te mediteranske zemlje.

"Dodatni novac nije ništa drugo nego analgetik za ublažavanje boli od bolesti od koje Grčka pati i neće pomoći u procesu izliječenja", kazao je Hans-Werner Sinn, voditelj utjecajnog ekonomskog instituta Ifo u Muenchenu.

- Grčka je, kao posljedica eura, postala preskupa, a mora postati jeftinija da bi bila konkurentnija. To je moguće jedino napuštanjem eura i devalvacijom drahme, objasnio je Sinn. Grčka je svoju valutu drahmu zamijenila eurom 2001. godine.

Ministri financija eurozone dogovorili su se u petak na izvanrednom sastanku u Bruxellesu o produljenju programa financijske pomoći Grčkoj na još četiri mjeseca, u zamjenu da "grčke vlasti najkasnije do ponedjeljka, 23. veljače predoče prvi popis reformskih mjera". Zatim će "institucije", dosadašnja "trojka" koju čine Europska središnja banka, Međunarodni monetarni fond i Europska komisija, dati svoju prvu ocjenu jesu li te mjere dovoljno sveobuhvatne, a u protivnom će dogovor biti pokopan.

Institut Ifo, međutim, Grčkoj preporučuje da ispregovara uvjete izlaska iz eurozone koju čini 19 zemalja. To bi uključilo moratorij na dug, što bi smanjilo dug grčke države, komercijalnih banaka i nacionalne središnje banke. Istovremeno bi Grčka trebala pokrenuti program reforni koji bi na naposljetku omogućio povratak u eurozonu.

Prema planu Ifo-a, Atena bi ostala pridruženi član euro sustava bez prava glasovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:19