STIGLO ODOBRENJE

Vladimir Putin tvrdi da je Rusija registrirala prvo cjepivo protiv korone: Cijepila se i moja kći

Novinska agencija France Presse prenijela je izjavu ruskog predsjednika na svom Twitter profilu
Vladimir Putin
 AFP

Novinska agencija France Presse na svom je Twitter profilu objavila da je ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio da je ta zemlja registrirala prvo cjepivo protiv koronavirusa.

"Ovog je jutra registrirano prvo cjepivo protiv koronavirusa u svijetu", rekao je Putin na konferenciji za medije, a prenio CNN. "Znam da je dosta učinkovito, daje stabilan imunitet. Prvi smo ga registrirali. Nadam se da će naši strani kolege nastaviti s radom te da će se na međunarodnom tržištu pojaviti više upotrebljivih proizvoda."

Ruski je predsjednik rekao da je jedna od njegovih kćeri primila cjepivo. Dodao je da je nakon primanja injekcije dobila nešto višu temperaturu, ali da se sada osjeća bolje. "Znam i to jako dobro, budući da je jedna od mojih kćeri primila cjepivo", rekao je Putin. "Mislim da je na ovaj način sudjelovala u eksperimentu. Nakon prve injekcije temperatura joj je porasla na 38 stupnjeva Celzija, idući da je bila 37 i nešto. To je to. Temperatura joj je porasla i nakon druge injekcije, ali se onda spustila. Sad joj je dobro."

Evening Standard piše da je Ministarstvo zdravstva Rusije odobrenje za cjepivo dalo je nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima koje je proveo Institut Gamaleja.

Ruski su dužnosnici za CNN rekli da će treća faza testiranja početi nakon registracije cjepiva.

Rusija nije objavila znanstvene podatke o testiranju cjepiva.

Associated Press navodi da su ruske vlasti rekle da će medicinski djelatnici, učitelji i druge riskantne skupine prvi dobiti cjepivo.

Rusija je tako postala prva zemlja koja je registirala cjepivo protiv koronavirusa, međutim znanstvenici u toj zemlji dovode u pitanje odluku da se cjepivo registrira bez da se provela treća faza testiranja koja uobičajeno traje više mjeseci i uključuje više tisuća ljudi.

Rusija je dosad zabilježila 897.599 slučajeva zaraze koronavirusom, što je četvrti najveći broj zaraženih u svijetu. Službeno je od koronavirusa u Rusiji dosad preminulo 15.131 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:32