RUSKI PREDSJEDNIK

VLADIMIR PUTIN PROGOVORIO O GRČKOJ KRIZI 'Lako je za sve kriviti Grke, ali gdje je bila Europska komisija?'

Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) shakes hands with Russian President Vladimir Putin during a signing ceremony at the Kremlin in Moscow on April 8, 2015. AFP PHOTO / POOL / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO
 ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da Grčka nije od Rusije zatražila pomoć kako bi prebrodila dužničku krizu, pri čemu se kritički osvrnuo na način na koji tu krizu rješava Europska unija.

Premijer Alexis "Tsipras nije od nas zatražio nikakvu pomoć", rekao je Putin na konferenciji za novinare u ruskome gradu Ufi.

"Nadamo se da će se kriza riješiti u bliskoj budućnosti", rekao je Putin nakon summita zemalja članica BRICS-a (Brazila, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika).

Grčka vlada poslala je u četvrtak navečer Europskoj uniji prijedlog reforma kojima njezini međunarodni kreditori uvjetuju nastavak financijske pomoći kako bi Grčka izbjegla stečaj.

Premijer Tsipras je zatražio da parlament donese paket tih reforma kako bi dobio potporu za njihovu provedbu.

Grčka dužnička kriza potaknula je nagađanja da bi Rusija mogla priteći u pomoć pravoslavnoj braći iako bi takav scenarij zabrinuo Europsku uniju koja je Rusiji nametnula sankcije zbog njezine upletenosti u sukob u Ukrajini, podsjeća Reuters.

Putin je u petak kritički progovorio o europskom pristupu grčkoj krizi.

"Naravno, Grke je moguće kriviti za sve, ali gdje je bila Europska komisija ako je bilo kršenja? Zbog čega (EK) nije korigirala gospodarske poteze prijašnjih grčkih vlada", zapitao se Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:47