SPREMAN NA SURADNJU?

VLADIMIR PUTIN JE OČAJAN ILI SAMO VRTI OBAMU OKO MALOG PRSTA? U Siriji iskušava sličnu taktiku kao u Ukrajini...

 Ralph Orlowski/Getty Images

Tijekom ljeta ruske snage u istočnoj Ukrajini nastavile su s napadima na ukrajinsku vojsku nanoseći im značajne gubitke, a pritom su izbjegavali reakciju zapadnih vlada. Nakon novog prekida vatre, 1. rujna, paljba je odjednom utihnula. Optimisti su nagađali da je Vladimir Putin odustao, piše Washington Post.

Onda su došla izvješća iz Sirije kako ruski borbeni zrakoplovi nadlijeću pokrajinu Idlib koja je u rukama pobunjenika. U novoj bazi gradile su se vojne barake, brodovi su iskrcavali nova oklopna vozila. Putin se, naime, nije povukao već je zamijenio fronte - i napravio još jedan od svojih manevara koji je opetovano uhvatio Obaminu administraciju nespremnu.

Još uvijek nije jasno kakve su ruske namjere u Siriji, kao ni u Ukrajini, u kojoj je i dalje raspoređeno 9000 vojnika i 240 tenkova zajedno s više od 30000 'neregularnih' vojnika.

Neki analitičari tvrde da se Putin upliće u borbu na Bliskom istoku iz očaja što mu ideja u Ukrajini nije uspjela. Međutim, postoji i drugi način da se stvar sagleda: Putin je uporabom sile postigao da Zapad prihvati ruske zahtjeve oko Ukrajine i sada pokušava ponoviti trijumf na drugoj pozornici.

U Siriji Putin, piše Washington Post, također ima plan koji je jasan koliko je i štetan. Želi spriječiti svaki pokušaj Zapada i saveznika u svrgavanju Bašara al-Asada i prisiliti njegov režim na partnerstvo u novoj 'koaliciji' protiv Islamske države. Putin je navodno tu ideju iznio Baracku Obami tijekom telefonskog razgovora u lipnju. Obama je, poput američkog državnog tajnika Johna F. Kerryja u slučaju Ukrajine, pogrešno zaključio da je Putin spreman na suradnju.

Sada se odjednom ruske trupe pojavljuju u Assadovom etničkom uporištu, Latakiji. Neki analitičari tvrde da bi se ruski avioni i dronovi mogli koristiti za obavljanje napada u ime režima.

Možda Putin zaista improvizira ili u očaju blefira. Međutim, možda kalkulira da će Obamina administracija odgovoriti na njegovu ratobornost u Siriji na isti način na koji je to učinila u Ukrajini: popuštajući njegovim zahtjevima i pokušavajući pridobiti sirijske i arapske saveznike da ih prihvate.

Naravno, Putin još ima posla u Ukrajini i teško da će uspjeti spasiti Assada. No, ako je jedan od njegovih ciljeva bio dokazati da može vrtiti SAD oko malog prsta, prilično mu dobro ide.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:17