RAZGOVARALI O KRIZI

VLADIMIR PUTIN I OBAMA SE ČULI TELEFONOM 'Mi da smo izazvali nerede u Ukrajini? To su špekulacije'

 AFP

WASHINGTON/MOSKVA - U jeku dramatičnih događaja u Ukrajini, koji su na istoku te zemlje prerasli u povremene oružane sukobe, u ponedjeljak su telefonski razgovarali američki predsjednik Barack Obama i njegov ruski kolega Vladimir Putin.

Predsjednik Ruske Federacije inzistira da njegova zemlja veze nema s ustankom proruskih aktivista na istoku Ukrajine, već da sva odgovornost za nemire leži na privremenim vlastima u Kijevu, koje uživaju podršku Zapada i samog Obame. Američkog je kolegu pozvao da utječe na Ukrajince da se suzdrže od uporabe sile prema prosvjednicima.

'Tvrdnje o navodnoj umiješanosti Rusije u događaje na jugoistoku Ukrajine su špekulacije utemeljene na nepouzdanim informacijama', rekao je Putin Obami, opisujući prosvjede rusofonog stanovništva pukim izrazom njihova nezadovoljstva spram opiranja središnje vlasti u Kijevu da im prizna njihova prava i interese.

U Bijeloj su kući potvrdili da je do telefonskog razgovora došlo, ali nisu htjeli iznositi što je Obama rekao Putinu.

'Razmišljamo o različitim mogućnostima kako bismo iskazali čvrstu potporu Ukrajini, diplomatsku i gospodarsku', rekao je ranije u ponedjeljak glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney na redovitoj konferenciji za novinare. 'Ne razmišljamo aktivno o vojnoj pomoći, ali preispitujemo oblike pomoći koju bismo mogli pružiti', rekao je glasnogovornik.

Direktor CIA-e John Brennan boravio je ovog vikenda u Kijevu u okviru radnog posjeta Europi, u trenutku kada je istok Ukrajine pritisnut teškom krizom, potvrdio je Carney. 'Možemo potvrditi da je direktor (CIA-e) ovog vikenda bio u Kijevu. Nije uobičajeno da komentiramo njegova putovanja, ali s obzirom na izuzetne okolnosti u ovom slučaju i pogrešne tvrdnje Rusa usmjerene na ovu agenciju možemo potvrditi da je njezin direktor bio u Kijevu u sklopu putovanja po Europi', dodao je.

Nešto ranije, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da očekuje objašnjenje Washingtona u vezi s informacijama o takvu posjetu. 'Želimo shvatiti što znače informacije o žurnom posjetu direktora CIA-e Kijevu', rekao je Lavrov. 'Zasad nismo dobili uvjerljivo objašnjenje', dodao je.

Te su izjave 'apsurdne', uzvratio je Carney, istaknuvši da se boravak direktora američke obavještajne agencije u Kijevu dogodio isključivo u okviru njegova 'rutinskog' putovanja po europskom kontinentu.

Napetost između Rusa i Amerikanaca dodatno je porasla proteklog vikenda u vezi s teškom krizom koja je zahvatila rusofonski istok Ukrajine. Samantha Power, američka veleposlanica u UN-u, rekla je tako u nedjelju da su napadi oružanih skupina u gradovima na istoku Ukrajine nosili 'znak umiješanosti Moskve'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:50