ČVRSTA RUKA RUSIJE

VLADIMIR PUTIN I BARACK OBAMA U BITCI ZA SRBIJU Lavrov u Beogradu lomi Aleksandra Vučića, a Biden mu šalje mailove

Približavanje Srbije Njemačkoj i EU uzrujalo je Moskvu koja je poslala svog ministra vanjskih poslova da disciplinira Beograd
Serbian Foreign Minister Ivica Dacic (R) and his Russian counterpart Sergei Lavrov (C) address to the journalists at Belgrade's airport on June 16, 2014, upon Lavrov's arrival to Serbia on a two day official visit. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
 ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Tjedan dana nakon posjeta bjeloruskog autokrata Aleksandra Lukašenka, u Srbiju je jučer u dvodnevni službeni posjet stigao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Šef ruske diplomacije dolazi u Srbiju u jeku sukoba između Rusije i Ukrajine, u trenutku kad je europski povjerenik za energetiku Günther Oettinger izjavio da je Južni tok projekt koji bi EU mogao prihvatiti.

Pohvale iz SAD-a

Uoči dolaska Lavrova u Beograd, iz Washingtona je stigla poruka američkog potpredsjednika Josepha Bidena premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da SAD očekuju od njega da se svrsta na stranu Zapada. “Vaše predvodništvo od ključnog je značaja za produbljivanje odnosa naših zemalja, SAD će nastaviti podržavati napore vaše vlade da Srbija bude faktor stabilnosti na Balkanu i izvan njega”, poručio je Biden Vučiću, ističući kako vjeruje da će Srbija stati uz svoje europske partnere.

Vučić je u nedjelju izjavio kako Srbija želi imati dobre odnose s Rusijom i istodobno biti članica EU i imati najbolje odnose s Njemačkom, koju je posjetio prošlog tjedna. Najavio je da će se ovog ljeta sastati s Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevim, predsjednikom i premijerom Rusije.

Nakon još jedne neuspjele runde pregovora o cijeni plina, Rusija je jučer ujutro obustavila dostavu plina Ukrajini i time ugrozila opskrbu Europe. “Dotok plina sveden je na nulu”, objavio je ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan. Ujutro u 8 sati istekao je ultimatum koji je Ukrajini postavio Gazprom.

Ruska državna naftna kompanija tražila je plaćanje 1,95 milijardi dolara duga, uz prijetnju da će ubuduće isporučivati samo one količine koje budu unaprijed plaćene. Još u petak je ukrajinski premijer Arsenij Jatsenjuk pozvao svoje ministre da se pripreme za prekid dostave plina, pa se s malo nade krenulo u novi krug pregovora ovog vikenda, održan uz posredovanje EU.

Ugrožena opskrba

Prošlog tjedna Rusija je predložila smanjenje cijene za 1000 kubika plina sa 485 na 385 dolara, no Ukrajina je i to odbila. Kako kroz Ukrajinu prolazi oko 15 posto plina za Europu, strahuje se da bi zbog tog spora mogla stradati Europa. Gazprom je obavijestio Bruxelles da nastavlja isporučivati ugovorene količine, a ako do Europe ne stignu, to znači da ih je Ukrajina neovlašteno zadržala za sebe. Povjerenik EU za energetiku Günther Oettinger izjavio je da Ukrajina ima velike rezerve od 12 milijardi kubika plina i da ne bi trebalo biti problema u Europi osim ako zima ne bude iznimno hladna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:39