RJEŠENJE MISTERIJA

Vještak iz slučaja Hodak u istrazi bosanskih piramida

Vještak koji je rekonstruirao ubojstvo Ivane Hodak laserskim 3D skeniranjem pokušat će dobiti točnu geološku sliku brda kod Visokog

ZAGREB - Hrvatski sudski vještak Vojin Maštruko, koji je javnosti najpoznatiji po rekonstrukciji ubojstva Ivane Hodak, laserskim će skeniranjem pokušati utvrditi krije li se u Bosni, ispod brda s južne strane Visokog, piramida.

Arheološki nalazi

Naime, posljednjih nekoliko godina otkad se pojavila priča da se ispod Visokog - zbog oblika planine i nekih tamošnjih arheoloških nalaza - pokušava se dokazati postojanje bosanskih piramida. Postoje i grupe znanstvenika koje smatraju da je priča “čista bajka” te da tvrdnje o piramidama u okolici Sarajeva nemaju veze sa zdravim razumom.

Jedan od najglasnijih zagovornika priče o postojanju piramida, znanstvenik Muris Osmanagić, pozvao je uglednog hrvatskog vještaka Maštruka da laserskim trodimenzionalnim uređajem, kojim je radio rekonstrukciju ubojstva Ivane Hodak, ustanovi krije li se primida ispod Visokog.

Maštruko je već bio u BiH i obavio preliminarne preglede, ali snimanja nije mogao napraviti zbog velike koncentracije smoga i dima.

Snimanja na ljeto

S Osmanagićem je, stoga, dogovorio da sa snimanjima počnu kad prestane sezona grijanja ili najkasnije na ljeto. Tome bi, prema Maštrukovim riječima, trebali biti nazočni i drugi stručnjaci.

Laserskim 3D skeniranjem kroz sloj zemlje mogli bi se dobiti točni parametri i geometrijska slika na temelju koje bi se moglo preciznije zaključiti kriju li se u brdima oko Visokog piramide.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:02