KRAH

Više ne drže korak, grcaju u dugovima, kartice se ‘pregrijavaju‘, Amerikanci su na rubu provalije: ‘Dugujete 1,12 bilijuna $!‘

Ili tisuću i 112 milijardi dolara...

Panorama New Yorka

 Oscar Elias/Alamy/Profimedia/Oscar Elias/alamy/profimedia

Udio odobrenih kredita na karticama koje su poslovne banke u SAD-u izdale tamošnjim građanima čija naplata kasni dosegao je rekordne razine u posljednjih 12 godina, objavile su američke Federalne rezerve. Riječ je, prema istome izvoru, o udjelu od 3,16 posto u ukupno plasiranim kartičnim kreditima američkih banaka.

- Držati korak s dugom po kreditnoj kartici postaje sve teže - ocjenjuje portal američke televizijske postaje CNBC u osvrtu na spomenute podatke Federalnih rezervi. Amerikanci su, prema istome izvoru, na kraju prvog kvartala ove godine dugovali 1,12 bilijuna ili tisuću i 112 milijardi dolara na svojim kreditnim karticama.

- Prosječni saldo kartičnog duga po potrošaču iznosio je 6.218 dolara, što je 8,5 posto više u odnosu na prethodnu godinu, prema kvartalnom izvješću agencije TransUnion o uvidima u kreditnu industriju - naveo je CNBC. Federalne rezerve (FED), s druge strane, ocjenjuju kako su kašnjenja Amerikanaca u plaćanju dugova po kreditnim karticama još uvijek pod kontrolom jer je istovrsni pokazatelj kašnjenja naplate dugova u prvom kvartalu 2009., za vrijeme globalne financijske krize, iznosio 6,33 posto plasiranih kartičnih kredita. U istome osvrtu FED napominje kako je kašnjenje u naplati kartičnih kredita u trećem kvartalu 2022. bilo na povijesno niskim razinama s pokazateljem od 1,59 posto ukupnog portfelja plasmana banaka.

Utjecaj inflacije

Kao najveće uzroke povećanom kašnjenju u plaćanju rata po karticama CNBC je označio inflaciju i rast kamatnih stopa. Iako se, prema istome izvoru, stopa inflacije stabilizirala nakon pandemijskih skokova od, primjerice, 9,1 posto u lipnju 2022., na 3,4 posto u travnju ove godine, Amerikanci su se suočili s povećanim troškovima života, rastom najamnina za stanove i rata za kredite pri kupnji vozila.

- Najamnina, kada je imate, krediti za automobile, režije, sve su to stvari kojima potrošači daju prioritet ispred kreditnih kartica - upozorio je u osvrtu za CNBC viši potpredsjednik TransUniona za globalno istraživanje i savjetovanje Charlie Wise. On je skrenuo pozornost na podatke da su banke u posljednjem kvartalu prošle godine odobrile novih 19,3 milijuna kreditnih računa po karticama s limitima, upozorio je Wise, koji ukazuju da se radi o tzv.drugorazrednim najmoprimcima koji su tražili veće limite ali im nije odobreno.

Portal CNBC-a podsjeća kako je kartični dug u pravilu dug s najvećim troškom za najmoprimca a najvećom maržom za banke.

- Ako imate dug po kreditnoj kartici, to je vjerojatno vaš dug s najvećom cijenom i stoga treba biti prioritet u plaćanju za kućanstva - komentirao je za CNBC Ted Rossman, viši industrijski analitičar agencije Bankrate. Spomenuti portal prenosi računicu TransUniona da se temeljem prosječne godišnje kamatne stope od 20 posto na dug po kartici, pod uvjetom da vlasnik kartice redovno podmiruje minimalna plaćanja prema prosječnom saldu kreditne kartice od spomenutih 6218 dolara, razdoblje otplate duga proteže na 18 godina uz ukupni trošak kamate od 9200 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. kolovoz 2024 23:28