PROPAO DOGOVOR

VIDEO: ŽELI LI TKO KUPITI DVA NOSAČA ZRAKOPLOVA? Francuska gradila za Putina, sada u očaju traži drugog kupca

 Simon Ghesquiere/Marine Nationale

Zamislite oglas - prodaju se: Dva moderna ratna broda. Jedan završen, opremljen i spreman za plovidbu. Drugi, napola gotov, nikad korišten. Prvi vlasnik.

Upravo tako bi mogao zvučati oglas Francuske koja traži kupca za dva nosača helikoptera klase Mistral nakon otkazivanja kontroverznog dogovora s Rusijom, vrijednog 1,2 milijarde eura.

Službeno priopćenje da brodovi neće biti dostavljeni objavljeno je u srijedu nakon razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog francuskog kolege Françoisa Hollanda.

Izgradnju i prodaju plovila dogovorio je 2011. sada bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy unatoč snažnim prosvjednim notama ruskih baltičkih susjeda, Sjedinjenih Američkih Država i drugih NATO saveznika. No, prošlog studenog Hollande je najavio kašnjenje isporuke brodova, koji se nalaze u francuskom brodogradilištu Saint-Nazaire, sve dok nije u uvjeren kako se primirje u istočnoj Ukrajini 'u potpunosti poštuje'.

Službeni je Pariz Moskvi nadoknadio troškove nastale otkazivanjem dogovora, no tvrdi kako je nepoznat iznos i dalje manje od vrijednosti ugovora.

- Razgovori između predsjednika Putina i Hollanda zaključeni su u srijedu i više se neće pregovarati o toj temu - kazao je Jean-Yves Le Drian, francuski ministar obrane za RTL radio.

Nadodao je da je Francuska Rusiji isplatila odštetu manju od vrijednosti ugovora pošto brodovi nisu dovršeni i tvrdi da su 'brojne zemlje' zainteresirane za kupnju 'dobro izgrađenih' Mistrala.

- Moskva smatra kako je problematika oko Mistrala okončana - navedeno je u priopćenju Ureda ruskog predsjednika.

Rusija je zaprijetila Francuskoj tužbom za povredu ugovora, no u srijedu je kazala kako neće pokretati nikakve parnične procese. Tim ruskih stručnjaka će biti poslan u rujnu u Francusku kako bi s prvog dovršenog broda, Vladivostoka, uklonio unaprijed instaliranu opremu.

Francuska se vlada našla pod snažnim pritiskom ne isporučiti brodove - Vladivostok je trebao biti dostavljen Rusiji u listopadu, a drugi, Sevastopol, ove godine, zbog ukrajinske krize.

Brodovi Mistral klase, dugački 180 metara, istisnine oko 22 tisuće tona, imaju kapacitet 16 helikoptera, četiri amfibijska vozila, 60 oklopnih vozila, 13 borbenih tenkova i gotovo 700 vojnika. Autonomija bez opskrbe im iznosi i do šest mjeseci. Opremljeni su i kontrolnim i zapovjednim centrom te vojnom bolnicom.

Stražnja polovica Vladivostoka sagrađena je ruskom brodogradilištu u Sankt-Peterburgu i na teglenici dostavljena u Francusku kako bi bila sastavljena s ostatkom broda.

Posada od 400 ruskih mornara preuzela je Vladivostok za probnu plovidbu, no Moskva je prošlog mjeseca priopćila kako je ta jedinica 'raspuštena'.

Niti jedna od dvoje vlade, sukobljene oko ugovora, nisu priopćile koliko će biti isplaćeno Rusiji za otkazivanje ugovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:25