INCIDENT NA PREDAVANJU

VIDEO: 'ZAŠTO JE TEHNOKRACIJA BOLJA OD DEMOKRACIJE?' Gnjevni studenti prekinuli izlaganje direktorice MMF-a

Zaštitari su ubrzo izveli 'kolovođu' van iz prostorije dok je Lagarde strpljivo čekala sa smješkom na licu, nakon čega je izlaganje nastavljeno
 YouTube

AMSTERDAM - Izvršna direktorica međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde danas je posjetila Sveučilište u Amsterdamu, gdje je odgovarala na pitanja vezana uz europsku bankarsku uniju.

Nizozemski studenti su organizirano prekinuli njeno izlaganje, tako da je jedna studentica izvikivala pitanja koja su drugi studenti u glas ponavljali.

- Zašto je tehnokracija bolja od demokracije, bilo je jedno od njihovih pitanja.

Zaštitari su ubrzo izveli 'kolovođu' van iz prostorije dok je Lagarde strpljivo čekala sa smješkom na licu, nakon čega je izlaganje nastavljeno.

Lagarde je potom objasnila kako sve zemlje članice moraju postići sporazum o europskoj bankarskoj uniji kako bi ona mogla biti uspješna.

„Svi igrači za stolom moraju biti uključeni“, rekla je Lagarde pred studentima na Amsterdamskom sveučilištu, upitana za komentar njemačkih zabrinutosti oko bankarske unije.

Bankarska unija jedan je od ključnih projekata za poboljšanje gospodarstva eurozone, a smatra se da bi pomogla uklanjanju mnogih problema koji sada koče protok kredita potrebnih za financiranje gospodarskog oporavka eurozone.

U prvom koraku, bankarska unija uključivala bi stvaranje europskog bankarskog supervizora pod kapom Europske središnje banke. Iza toga uslijedila bi tzv. shema odlučivanja o tome koje posrnule banke će se spašavati a koje zatvoriti.

Njemačka je dosad oklijevala u vezi s uspostavom bankarske unije, no danas je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble signalizirao da će ublažiti svoj stav o tome. Schaeuble je kazao da bi eurozona trebala raditi na uspostavi bankarske unije na temelju trenutno važećih propisa, bez čekanja kontroverzne reforme Lisabonskog sporazuma.

Još prošloga mjeseca Schaeuble je, činilo se, kočio cijeli projekt ustvrdivši da Europska unija treba razmotriti promjenu Lisabonskog sporazuma prije nego nastavi s projektom uspostave bankarske unije, a kao razlog naveo je 'nejasni pravni temelj'. Te izjave izazvale su reakcije europskih dužnosnika i njemačkih partnera poput Francuske.

No, danas je na Berlinskom sveučilištu, među ostalim i pred svojim francuskim kolegom Pierreom Moscovicijem, Schaeuble govorio mnogo pomirljivijim tonom, nazvavši bankarsku uniju 'prioritetnim projektom' te obećao da će se s njezinom uspostavom brzo nastaviti.

Dodao je da Europa treba institucionalne promjene u srednjem roku, no one bi trebale pričekati dok se ne riješe tekući problemi.

„Moramo učiniti najbolje što možemo na temelju sadašnjih sporazuma, a tamo gdje stvari ne možemo riješiti institucionalno, tada ćemo ih rješavati na razini vlada ili čak i bilateralno“, istaknuo je Schaeuble.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:40