LETEĆI ŠEF DRŽAVE

VIDEO 'Zajahao' motornog zmaja: Vladimir Putin uči mlade ždralove kako letjeti!

Putin je preuzeo ulogu pilota motornog zmaja uz pomoć kojeg djelatnici rezervata vode ždralove u let - piloti se oblače u bijelo, a ptice slijede zmaja kao da se radi o vođi jata
 YouTube

YAMAL - Ruski predsjednik Vladimir Putin sudjelovao je u humanitarnoj akciji ‘Let nade’, čiji je cilj spašavanje ugroženih sibirskih ždralova, kojih je danas manje od 3000.

Putin je posjetio rezervat u Yamalu u Sibiru, na putu do APEC summita u Vladivostoku. Mlade ždralove u rezervatu djelatnici su polagano učili letenju na otvorenom nebu, pripremajući ih za zimsku migraciju u središnju Aziju.

Putin je preuzeo ulogu pilota motornog zmaja uz pomoć kojeg djelatnici rezervata vode ždralove u let - piloti se oblače u bijelo, a ptice slijede zmaja kao da se radi o vođi jata.

Ruski predsjednik odradio je ukupno tri leta zmajem, jedan probni i dva sa pticama.

- Laknulo mi je da je sve prošlo u redu, rekao je Putin nakon što je sišao sa motornog zmaja, kojim je upravljao zajedno s kopilotom.

- Vidio sam ptice kako me prate s obje strane. To su predivna stvorenja, rekao je Putin.

Putinu ovo nije prvi put da privlači pažnju medija aktivnostima u prirodi. Jednom je pogodio tigra sa strelicom za uspavljivanje pa mu je stavio uređaj za praćenje, a prije dvije godine pogodio je kita sa strijelom iz samostrela, u kojoj je bio uređaj za praćenje.

I dok novinari osuđuju takvo ponašanje kao dodvoravanje javnosti, mnogi u ruskoj znanstvenoj zajednici cijene Putinov trud. Većina financija za programe očuvanja vrsta dolazila je iz inozemstva, no predsjednikova pažnja znači i više sredstava iz same Rusije.

- Svi programi očuvanja koje smo započeli i dalje su aktivni. Ne znam koja će životinja biti sljedeća. Pustit ću znanstvenike da odluče - ja ne radim ovo zbog zabave, rekao je Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:23