RIJEDAK INTERVJU

VIDEO: VESELI KIMOV DIPLOMAT 'Tetka da su pojeli psi? Hahaha, pa naravno da je strijeljan!'

Veleposlanik Sjeverne Koreje u Britaniji dao je iznimno rijedak intervju u kojemu iznosi detalje o događajima u svojoj izoliranoj državi
 YouTube

LONDON - U iznimno rijetkom intervjuu jednom zapadnom mediju, koji je pritom vođen na engleskom jeziku, visokopozicionirani dužnosnik režima Kim Jong-una progovorio je o stanju u Sjevernoj Koreji.

Veleposlanik Pjongjanga u Velikoj Britaniji Hyun Hak-bong nasmijao se na pitanje reportera Sky Newsa o tezi da je Jang Song-thaek, dugogodišnji drugi čovjek režima i tetak sjevernokorejskog vođe, pogubljen tako što su na njega pušteni bijesni psi. 'Pogubljen je strijeljanjem', rekao je dobro raspoloženi ambasador.

'Sve je to politička propaganda naših neprijatelja', kazao je diplomat, upirući prstom u Sjedinjene Države i Južnu Koreju. 'Mislim da ta fabricirana priča uopće ne zaslužuje komentar. Znam da je on kažnjen, ali za njegovu obitelj nisam ništa čuo', dodao je.

'Jang Song-thaek je počinio čitav niz kaznenih djela protiv partije i države. Zlorabio je svoje ovlasti i ometao provedbu ekonomske politike čiji je cilj poboljšanje životnog standarda našeg naroda. Samo je tijekom 2009. spiskao 4,6 milijuna eura. Počinio je nevjerojatne zločine protiv vlasti, naroda i države', ustvrdio je veleposlanik Hyun.

Napomenuo je kako je partija prema likvidiranom tetku bila milosrdna. 'U više smo mu navrata gledali kroz prste, ali ovoga je puta prevršio mjeru, prešao je crvenu liniju. Sazvan je partijski sastanak na kojem je predan pravosuđu, a tijekom suđenja na specijalnom vojnom sudu Ministarstva državne sigurnosti sve je priznao te je pogubljen', opisao je tijek događaja sjevernokorejski diplomat.

Ambasador je pričao i o situaciji na Korejskom poluotoku. I tu je prokazao Amerikance i Seul kao krivce za nestabilnost. 'Krajnji je trenutak da Južna Koreja otkaže vojne vježbe s Amerikancima, a međunarodnoj bi zajednici bilo najpametnije da ubuduće spriječi takve opasne poteze', rekao je.

Nije htio otkriti kakav bi odgovor Pjongjanga mogao uslijediti ako vježbe svejedno budu održane. Tek je ponovio da situaciji nimalo ne bi pomogao ostanak američkih vojnika na teritoriju Južne Koreje.

'Amerikanci stalno dižu napetost, dopremaju vojnu opremu i tako svojom neprijateljskom politikom i nuklearnom prijetnjom remete mir na poluotoku', rekao je, upozoravajući da njegova država u takvoj situaciji nema drugog izlaza nego nastaviti razvijati vlastiti vojni nuklearni program.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:41