DUG ČETIRI METRA

VIDEO: VELIKO ČUDOVIŠTE IZ DUBINA Ulovljen iznimno rijedak primjerak golemoustog morskog psa

 YouTube

TOKIO - Nakon što su proteklog vikenda iz Meksičkog zaljeva stigle fotografije rijetko viđenog morskog psa goblina čiji čudovišni izgled pomalo podsjeća na izvanzemaljca iz Osmog putnika, u četvrtak iz Japana stižu snimke još jedne izrazito rijetke vrste morskog psa monstruoznog izgleda.

LOVIO ŠKAMPE, ULOVIO MONSTRUMA 'Bio sam u šoku, nisam mu se usudio približiti'

Riječ je o golemoustom psu koji je nedavno izvučen s dubine od oko 800 metara te je izložen zainteresiranoj javnosti u dvorištu Oceanografskog muzeja u Shizuoki.

Kao što mu sam naziv govori, ovaj morski pas ima uistinu golema usta, ali hrani se tek zooplanktonom. Najveći dio života provodi na velikim morskim dubinama, dok se površini obično približava noću kako bi se nahranio.

Primjerak koji je izložen posjetiteljima muzeja, koji su mogli pratiti dio javne obdukcije morske nemani, dug je oko četiri metra. Vjeruje se da odrasli golemousti pas može biti dug do pet metara.

Ovaj iznimno rijedak ulov bila je sjajna prilika za znanstvenike da prouče anatomiju ove zvijeri, o kojoj su dosad znali jako malo.

Prije ulova u Shizuoki, golemoustog je psa čovjek vidio samo 57 puta. Prvi je put bio uhvaćen u blizini Havaja kada se zubima zakvačio za sidro jednog velikog istraživačkog broda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:44