GLOBALNO ZATOPLJENJE

VIDEO, UŽIVO: POLARNIM MEDVJEDIMA PRIJETI ISTRIJEBLJENJE Ovdje možete pratiti njihovu migraciju

Znanstvenici tvrde kako bi, ukoliko se trend tako brzog globalnog zagrijavanja nastavi, polarnima medvjedima ubrzo moglo zaprijetiti istrijebljenje

Opasnost raste za polarne medvjede, koji su postali jedan od simbola globalnog zagrijavanja. Migracija polarnih medvjeda koji na svom krznu osjete destruktivnu silu globalnog zagrijavanja emitira se uživo putem interneta na adresi:( http://www.earthhour.org/blog/watch-live-stream-polar-bear-migration-churchill-canada ).

Polarni se medvjedi okupljaju u zaljevu Hudson, u Kanadi, gdje u studenom love foke, čekajući da se more zaledi. Upravo ovo područje je mjesto gdje su ljudi po prvi put shvatili kako je težak život za ove životinje. Kanadska udruga za zaštitu polarnih medveda je instalirala kamere kako bi omogućila uživo praćenje migracije polarnog medvjeda, putem interneta, u cilju podizanja svijesti javnosti o efektima globalnog zagrijavanja na staništa nekih životinja.

Naučnici su u mogućnosti pratiti migracije na stranici koja je dostupna svima, širom svijeta. Polarnim medvjedima su potrebni debeli blokovi leda da bi mogli loviti. Pukotine u blokovima služe kao mjesta povoljna za lov. Međutim, ciklus njihove prehrane mogao bi se uveliko promijeniti zbog topljenja ledenih blokova. Medvjedi iz tog razloga propuštaju period u kojem inače love foke, te stoga moraju putovati na veće udaljenosti kako bi našli hranu. Iz ovog razloga je i sve veća smrtnost medvjedićakoji nisu naviknuti na duga putovanja. Znanstvenici tvrde kako bi, ukoliko se ovakav trend nastavi, polarnima medvjedima ubrzo moglo zaprijetiti istrijebljenje. Kontinuirana promatranja ukazuju na to dase njihov broj nije značajnije smanjio, ali su počeli gubiti na težini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:07