RAT NA KOSOVU

VIDEO: U Srbiji otkrivena grobnica sa 250 ubijenih Albanaca

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je kako je ovo još jedan dokaz spremnosti Beograda za kažnjavanje svih koji su počinili zločine
 AFP

BEOGRAD - Srbijanske vlasti otkrile su masovnu grobnicu u gradu Raška sa oko 250 tijela Albanaca koje su ubile srbijanske postrojbe u ratu na Kosovu 1998. i 1999., objavili su danas dužnosnici srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine.

- Naše tužiteljstvo je u suradnji s snagama EULEX-a (Pravosudna i policijska misija Europske unije na Kosovu) otkrilo novu masovnu grobnicu i ovo je još jedan dokaz kako je Srbija spremna suočiti se s mračnim stranama svoje prošlosti i kazniti sve one koji su počinili zločine - rekao je Vladimir Vukčević, srbijanski tužitelj za ratne zločine.

Grad Raška smješten je oko 180 kilometara južno od Beograda, u blizini granice s Kosovom. Prema tvrdnjama tužiteljstva, ekshumacija tijela iz grobnice ubrzo bi trebala započeti, a Vukčevićev zamjenik Bruno Vekarića, čiju je izjavu prenio B92, rekao je da će srbijanske vlaste učiniti sve da tijela ubijenih Albanaca predaju obiteljima. Vekarić je rekao i kako je tužiteljstvo masovnu grobnicu u Raškoj tražilo bezuspješno još prije dvije godine, ali sada je definitivno pronađena. Procjena broja žrtava u njoj nastala je prema izjavama svjedoka te analizama fotografija iz zraka.

Otkrivena grobnica očito je još jedna od onih nastalih u vrijeme sukoba na Kosovu kada je režim tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševća svoje ratne zločine nad civilnim albanskim stanovništvom prikrivao tako što je tijela ubijena prebacio i pokopao na nekoliko lokacija u Srbiji, uključujući i Beograd. 2001. na tri lokacije u Srbiji pronađena su tijela više od 830 ubijenih Albanaca. Najveća grobnica bila je ona otkrivena u sjedištu specijalnih policijskih postrojbi u beogradskoj četvrti Batajnica, gdje je pronađeno ukupno više od 700 tijela ubijenih Albanaca. Još sedamdeset sedam tijela pronađeno je u Petrovom Selu, također u kompleksu zgrada za obuku specijalne policje, te još 50 blizu grada Peručca.

Zamjenik kosovskog premijera Rame Manaj rekao je da otkriće masovne gorbince pokazuje spremnost Srbije za otkirvanje istine o Albancima nestalim u ratu na Kosovu. Manaj je dodao kako kosovska vlada ima informacije o postojanju još jedne grobnice u selu Medveđe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:35