ESKALACIJA SUKOBA

VIDEO Turska šalje vojsku u Siriju: Ako NATO aktivira članak 5, Hrvatska ulazi u rat!

Turski parlament danas je na izvanrednoj sjednici odobrio slanje vojnih snaga u susjednu Siriju
 AP Photo/Anatolia

NOVO 22:00 Turska "ne kani zaratiti sa Sirijom", izjavio je u četvrtak turski premijer Recep Tayyip Erdogan pošto je turski parlament donio rezoluciju kojom se vladi dopušta vođenje vojnih operacija u Siriji, nakon sirijskog granatiranja turskog područja.

"Na tom području želimo samo mir i sigurnost. To je naš cilj. Ne kanimo zaratiti sa Sirijom", rekao je Erdogan u Ankari na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s prvim iranskim potpredsjednikom Mohamadom Rezom Rahimijem.

"Jedan od najboljih načina za sprječavanje rata jest uspješno odvraćanje", istaknuo je, dodavši da je cilj glasovanja u turskom parlamentu bila uspostava sustava odvraćanja.

Premijer je ipak pozvao Damask da ne iskušava strpljenje Ankare a napad na svoju zemlju je nazvao "gnusnim".

"Turska država je kadra zaštititi svoje građane i svoje granice. Neka nitko i ne pomisli staviti na kušnju našu odlučnost u vezi s time", upozorio je.

Erdogan je podsjetio da je Turska već sedam puta bila izložena sirijskoj paljbi prije ove smrtonosne u srijedu i da sve dosad nije uzvraćala.

NOVO 21:48 - Američki State Department je tursku reakciju na sirijsko granatiranje kojim je u jednome malom turskom mjestu u srijedu ubijeno petero civila, ocijenio prikladnom, proporcionalnom i usmjerenom odvraćanju od eventualnog budućeg kršenja turskoga suvereniteta. Turska je u četvrtak pojačala osvetničke udare na jedno sirijsko pogranično mjesto, ubila nekolicinu sirijskih vojnika, a turski je parlament odobrio slanje vojske u prekogranične napade na Siriju.

Sirija se kroz Ujedinjene narode ispričala i obećala da se takav napad neće ponoviti, rekao je zamjenik turskoga premijera Besir Atalay. Glasnogovornica State Departmenta u Washingtonu Victoria Nuland pokušala je ublažiti napetost. "Koliko mi znamo, Turci su odgovorili. Turski je parlament dao vladi ovlasti da ii opet odgovori bude li i ubuduće takvih kršenja turskoga suvereniteta", rekla je Nuland na redovitoj dnevnoj konferenciji za novinare."Iz naše perspektive turski je odgovor bio prikladan, cilj mu je bio odvraćanje, kako se to više ne bi događalo, bio je i razmjeran (sirijskome napadu na koji je odgovorio)", rekla je.

21:40 Sirija ne želi eskalaciju ni s jednom susjednom zemljom, pa tako ni s Turskom, izjavio je u četvrtak pred novinarima sirijski veleposlanik u UN-u Bašar Džafari. "Najveći interes sirijske vlade je očuvati dobrosusjedske odnose s Turskom", rekao je veleposlanik. "U slučaju pograničnog izgreda između dviju država, vlade moraju djelovati mudro i razumno", dodao je. No pozvao je Tursku na "suradnju radi nadzora zajedničke granice" kako bi se spriječio "ulazak naoružanih skupina", optuživši neke od njih da su počinile napade u Siriji.

18:30 Topnička paljba koju je turska vojska osula po položajima sirijskih snaga kao odgovor na bombardiranje turskog mjesta Akcakalea uz granicu sa Sirijom dan ranije, prekinuta je tijekom dana, doznaje se od mjesnog sigurnosnog izvora.

Nakon prvog turskog protuudara u satima nakon sirijskog napada, turska vojska je u četvrtak u zoru nastavila granatiranje do 8.00 sati po srednjoeuropskom vremenu, dodao je za agenciju France Presse taj izvor koji nije htio otkriti identitet.

Stanovnici Akcakalea, kojih je pet poginulo a desetak ranjeno u sirijskom bombardiranju, potvrdili su za AFP da su turski topovi raspoređeni duž granice umuknuli tijekom jutra.

"Tursko granatiranje nije neprekidno. Ono se događa i događat će se po potrebi", rekao je nešto ranije jedan turski dužnosnik.

Na meti turskih topova bilo je područje oko sirijskog graničnog prijelaza Tal al-Abiada, napose položaji snaga odanih sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu u Rasm al-Gazalu.

Po informacijama Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR), u turskom vojnom protuudaru poginulo je "više sirijskih vojnika".

NOVO 17:10 IZ BRUXELLESA AUGUSTIN PALOKAJ Teoretski bi se Hrvatska, kao i sve ostale članice NATO-a, uskoro mogla formalno naći u ratu sa Sirijom ako Turska eventualno zatraži aktiviranje članka 5 Ugovora NATO-a, prema kojemu se napad na jednu državu smatra napadom na sve članice i tada je svaka dužna pomoći savezniku koji je napadnut.

Sirija je bombardirala ciljeve na turskom teritoriju gdje je život izgubilo i nekoliko civila. Turska je kao odgovor na taj napad bombardirala ciljeve na teritoriju Sirije, što je najveća dosadašnja eskalacija sukoba između dviju država.

Kao rezultat novonastale situacije Turska je zatražila hitni sastanak Sjevernoatlantskog vijeća, najvišeg političkog tijela NATO-a, pozivajući se na članak 4 NATO-ova Temeljnog ugovora. Taj se članak odnosi na pravo svake članice da sazove konzultacije unutar NATO-a kada smatra da je ugrožena njezina teritorijalna cjelovitost i nacionalna sigurnost. Taj izvanredni sastanak Vijeća NATO-a održan je u srijedu kasno navečer i rezultirao je samo priopćenjem kojim NATO pruža punu podršku Turskoj.

“NATO nastavlja pažljivo pratiti razvoj događaja u Siriji. U povodu najnovijeg agresivnog čina sirijskog režima na južnim granicama NATO-a, što je grubo kršenje međunarodnog prava i predstavlja opasnost po sigurnost jedne članice, Sjevernoatlantsko vijeće sastalo se danas, u skladu s člankom 4 Washingtonskog ugovora, i raspravljalo o napadima sirijskog režima na lokacije u Turskoj, blizu tursko-sirijske granice”, navedeno je u priopćenju. NATO dalje ističe da posljednji napadi izvršeni 3. listopada, u kojima je život izgubilo pet turskih građana, izazivaju veliku zabrinutost i osudu svih saveznika. “U duhu neodvojenosti sigurnosti i solidarnosti koja proizlazi iz Washingtonskog ugovora, Savez je i dalje uz Tursku te traži trenutačni prekid svakog čina agresije protiv bilo koje članice. Također hitno traži od sirijskog režima da prestane grubo kršiti međunarodno pravo”, naveo je NATO u priopćenju nakon hitnog sastanka u povodu napada na Tursku.

Zanimljivo je da su ove hitne konzultacije NATO-a sazvane isti dan kad je priopćeno da se za godinu dana produljuje mandat glavnom tajniku Saveza, Andersu Foghu Rasmussenu, koji će na toj funkciji ostati do 2014. godine.

O stanju na tursko-sirijskoj granici razgovarat će se sljedeći tjedan i na sastanku ministara obrane NATO-a. Zasad Turska nije zatražila aktiviranje članka 5 Washingtonskog ugovora, a ako to zatraži, Sjevernoatlantsko vijeće bi odluku o tome trebalo donijeti jednoglasno. Tek tada bi se formalno smatralo da su sve članice u ratu s državom koja je napala jednu članicu.

U ovim se trenucima procjenjuje da NATO nema previše želje zaratiti formalno sa Sirijom, iako se saveznici slažu da Asadov režim mora pasti. Glavni razlog takve procjene su skori izbori u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, NATO odluku o objavi rata i intervenciji u jednoj državi ne može donijeti bez snažne potpore SAD-a, a Washington mjesec dana prije izbora teško da može pristati na takvu odluku. Da nije tako, napad Sirije na Tursku u drugim bi okolnostima bio dobar povod za moguću NATO-ovu intervenciju. Ipak, ako bi Sirija nastavila napade na Tursku i situacija eskalirala, NATO ne bi mogao dugo samo “pažljivo gledati” sa strane.

15:34 - Dok je turski parlament u četvrtak na hitnoj sjednici odobrio vojnu akciju protiv Sirije nakon ubojstva turskih civila, NATO i Zapad podržali su Tursku, ali i pozvali na suzdržanost kao i Iran i Rusija, sirijski saveznici, no analitičari drže da pogranični izgred nije uvod u internacionalizaciju sirijskog sukoba.

I diplomati i analitičari ocjenjuju da je Ankara zadovoljna brzom reakcijom NATO-a koji je izrazio solidarnost svojoj članici Turskoj, ali drže malo mogućim da izgred uvuče Savez u sukob.

Zasad "nitko ne želi 'natoizirati' sirijski sukob", kaže diplomat u NATO-u. Sirijsko pitanje neće biti na dnevnom redu sastanka ministra obrane Saveza 9. i 10. listopada u Bruxellesu.

Nadim Shehadi iz političkog instituta Chatham House iz Londona drži "jasnim da NATO ne želi intervenirati. Inače bi reagirao i na mnogo manji izazov".

Neki stručnjaci drže da je NATO u "klopci", jer zbog ruskog veta ne može dobiti zeleno svjetlo za akciju u Vijeću sigurnosti UN-a i "u tim uvjetima bolje je šutjeti jer što više govorite to jasnije pokazujete nemoć", uvjeren je Francois Heisbourg iz Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS).

Turska može pozvati na aktiviranje članka 5 Povelje NATO-a prema kojem se "napad na jednu članicu Saveza smatra napadom na sve". To ne znači da bi NATO morao vojno braniti Tursku, ali bi mogao rasporediti svoje snage u Turskoj i pokazati podršku, kaže Michael Codner iz britanskog instituta Rusi.

Britanski list Telegraph u analizi ističe da je nakon poraza u Iraku malo demokracija spremnih "smrtonosne intervencije u Arapskom svijetu", napose u Siriji.

List piše kako bi Turskoj, koja sve više postaje demokracija, a i vojno je snažna te bi zacijelo porazila Siriju, taj potez dobro došao da se potvrdi kao nova sila na Bliskom istoku i ušutka bogate i ekscentrične zemlje Perzijskog zaljeva kao što su Katar i Saudijska Arabija.

No bilo bi to veliko kockanje na koje premijer Recep Tayyip Erdogan nije spreman, piše Telegraph i zaključuje da će se Erdogan ohladiti, saveznici u NATO-u odahnuti, a Sirija nastaviti "polagano umirati".

Agencija AFP podsjeća da je od osnutka NATO-a 1949., članak 5 bio aktiviran samo 2001., nakon napada 11. rujna na SAD. Dodaje da, bude li se stanje pogoršavalo za Tursku, ona se može pozvati na članak 51 UN-ove povelje koji dopušta primjenu sile kao legitimnu obranu od napada.

------------------------------------------------------

14:23 ANKARA - Turski parlament danas je na izvanrednoj sjednici odobrio slanje vojnih snaga u susjednu Siriju, nakon što su dvije žene i troje djece poginule u Turskoj od sirijskih granata.

Odluka je donesena s 320 glasova za i 129 protiv.

Izvanredno donešen zakon pruža Vladi ovlasti na godinu dana za slanje vojnika u Siriju ili izvođenje zračnih udara na sirijske mete.

Izvori iz vlade tvrde kako Turska ne namjerava službeno objaviti rat Siriji. Turski premijer Recep Erdogan izjavio je kako je ‘prioritet djelovati u suradnji s međunarodnim tijelima’.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se kasnije tokom dana kako bi raspravljalo o Turskom zahtjevu za poduzimanjem ‘nužne akcije’ kako bi se zaustavila ‘sirijska agresija’.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NATO i Pentagon podržali Tursku

Iz sjedišta NATO saveza stigao je zahtjev za hitnom obustavom "agresivnih poteza" prema njezinoj članici Turskoj kao odgovor na sirijski napad u srijedu u kojemu je poginulo petero turskih civila.

"Bombardiranje predstavlja razlog za najveću zabrinutost svih članica koje snažno osuđuju takav postupak. Naš savez čvrsto stoji uz Tursku i zahtijeva hitan prestanak agresivnih poteza protiv našeg saveznika, te poziva sirijski režim na prestanak očitog kršenja međunarodnih zakona", stoji u izjavi NATO-a nakon sastanka veleposlanika NATO-a održanog u srijedu navečer na turski zahtjev.

Turska je dobila podršku i iz Pentagona.

"Ovo je još jedan primjer izopačenog ponašanja sirijskog režima i pokazatelj zašto mora otići. Žalimo za izgubljenim životima u Turskoj, našem jakom savezniku", kazao je glasnogovornik Pentagona George Little.

Sirija rekla Rusiji da je napad na turski teritorij bio "tragična nesreća"

Sirija je rekla Rusiji da je minobacački napad, u kojemu je ubijeno pet civila preko granice u Turskoj, bio "tragična nesreća" koja se neće ponoviti, rekao je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenijela je agencija RIA Novosti.

Lavrov, koji boravi u posjetu Pakistanu, rekao je novinarima kako je Rusija pozvala Siriju da to javno objavi.

"Preko našeg veleposlanika u Siriji razgovarali smo sa sirijskim vlastima koje su nas uvjeravale... da je ono što se dogodilo na granici s Turskom bila tragična nesreća i da se to neće ponoviti", kazao je Lavrov.

"Mi smatramo da je izuzetno važno da Damask to službeno objavi", istaknuo je.

Međunarodna zajednica je oštro osudila ispaljivanje granate iz Sirije na turski teritorij u srijedu. Pet civila je poginulo u tom izgredu u mjestu Akcakale, na jugoistoku Turske, uz granicu sa Sirijom.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BEJRUT - Turska vojska u četvrtak je ponovo topničkom vatrom napala ciljeve snaga sirijskog režima u području Tel Abjada, deset kilometara unutar sirijskog teritorija, objavili su turski sigurnosni izvori.

Turski topnički napadi počeli su u srijedu i bili su odgovor na minobacačku granatu ispaljenu sa sirijskog teritorija na turski pogranični grad Akcakale u kojem je poginulo pet turskih civila. Granata je ispaljena s područja Tel Abjada u kojem se nalaze snage odane Bašaru al-Asadu. U prvom valu turskih topničkih napada poginulo je nekoliko sirijskih vojnika, objavili su tamošnji izvori.

VIDEO, OPASAN SUKOB Turska uzvratila na sirijski napad: U Bruxellesu započeo hitan sastanak NATO-a!

U srijedu navečer održan je u Bruxellesu hitan sastanak veleposlanika NATO-a na turski zahtjev.

"Bombardiranje predstavlja razlog za najveću zabrinutost svih članica koje snažno osuđuju takav postupak. Naš savez čvrsto stoji uz Tursku i zahtijeva hitan prestanak agresivnih poteza protiv našeg saveznika, te poziva sirijski režim na prestanak očitog kršenja međunarodnih zakona", stoji u izjavi NATO-a nakon sastanka, održanog u skladu s člankom 4. Povelje NATO-a koji poziva na konzultacije kada zemlja članica smatra da je ugrožen njezin teritorijalni integritet i politička neovisnost.

"Naše oružane snage u pograničnom području odgovorile su na taj gnusan napad u skladu s pravilima djelovanja, topničkom vatrom na radarski određena mjesta u Siriji", izjavio je u srijedu navečer turski premijer Recep Tayyip Erdogan. " Turska nikada neće bez odgovora ostaviti takve provokacije sirijskog režima protiv naše nacionalne sigurnosti".

Turska je zatražila i da Vijeće sigurnosti "poduzme nužne korake" kako bi se zaustavila sirijska "agresija" na turski teritorij.

Sirija je priopćila da istražuje tko stoji iza napada. Ministar informiranja Omran Zoabi izrazio je sućut turskom narodu i pozvao na suzdržanost, rekavši da njegova zemlja poštuje suverenitet susjednih zemalja.

Ovo je dosad najveća eskalacija prekograničnih napetosti tijekom 18-mjesečna ustanka protiv sirijskog režima Bašara al-Asada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:29