PUNA BORBENA SPREMA

VIDEO Stigao je odgovor NATO-u: Rusija je aktivirala proturaketni štit u Kalinjingradu!

In this Thursday, May 6, 2010 file photo Russian army strategic missile Topol-M is on Red Square as Russsian Army jets fly over during general rehearsals ahead of the upcoming Victory Day Parade, in Moscow. If Washington continues to ignore Russia's demands about a proposed U.S. missile shield in Europe, Russia will deploy new missiles aimed at it and put arms control on hold, President Dmitry Medvedev said Wednesday.(AP Photo/Misha Japaridze)
 AFP

Rusija je aktivirala radarski proturaketni sustav u Kalinjingradu , ruskoj enklavi nadomak EU, javlja AFP. Službena Moskva se na ovaj korak odlučila nakon odluke Zapada o postavljanju SAD-ovog proturaketnog štita u Europu.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je objavio kako će postaja Voronezh-DM odmah ući u stanje u borbene pripravnosti.

- Očekujem kako će naši partneri ovaj korak vidjeti kao znak spremnosti na prijetnju koju zapadnjački proturaketni štit predstavlja za naše strateške nuklearne snage - izjavio je Medvedev, koji je najavio i moguće postavljanje dodatnih protumjera i borbenih snaga 'ukoliko bude potrebno'.

Moskva se na ovaj korak odlučila nakon što je niz europskih zemalja pristao postaviti američki proturaketni sustav na svoje tlo. Taj sustav je, službeno se tvrdi, postavljen protiv Irana i sličnih 'odbjeglih država', ali Moskva smatra kako je postavljen i kako bi kontrolirao ruske nuklearne kapacitete.

- Usmene izjave i obećanja ne osiguravaju naše interese. Ukoliko se poduzmu i drugi konkretni koraci onda smo spremni na suradnju - kazao je Medvedev, koji je naglasio kako postavljanje radarskog postrojenja u Kalinjingrad ne označava kraj dijaloga.

Kalinjingrad je regija koju je Rusija pripojila nakon Drugog svjetskog rata i izuzetno je strateški važna za službenu Moskvu. Ruski obrambeni sustav postavljen u toj regiji, tvrde služebni izvori, sposoban je pratiti 500 objekata do visine od šest kilometara.

Ruski predsjednik je naglasio kako radarski sustav ne predstavlja prijetnju ruskim susjedima, a s tom tvrdnjom se slažu i stručnjaci, koji pojašnjavaju kako je riječ o obrambenom postrojenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 00:52