NASTAVAK NEREDA

VIDEO Šokantna snimka: Mubarakov policajac ubio prosvjednika nasred ulice

Prosvjednik se približio policiji da pokaže kako nije naoružan, no to očito nije bilo dovoljno. Čuo se pucanj i pao je na tlo. Ubili Mubarakovi policajci

KAIRO/ALEKSANDRIJA - Egipatsku, ali i svjetsku javnost šokirala je snimka ubojstva prosvjednika u Aleksandriji koja je u posljednjih 24 sata procurila na internet.

Iako se na snimci teško raspoznaju detalji, sumnja se kako su prosvjednika ubili Mubarakovi policajci.

Šokantan video snimile su žene koje su cijeli incident promatrale s balkona.

Do ubojstva je došlo kada su prosvjednici na ulicama Aleksandrije postavljali privremene blokade nakon čega se jedan od njih približio policajcima. Raširio je svoju odjeću kako bi pokazao da nije naoružan, no to očito nije bilo dovoljno. Čuo se pucanj i prosvjednik je pao na tlo.

Pretpostavlja se kako je muškarac ubijen u petak, 28. siječnja u prosvjedima u Aleksandriji.

Bratstvo počinje pregovore s vladom

U međuvremenu, najveća egipatska opozicijska organizacija, Muslimansko bratstvo najavilo je kako će početi razgovore s vladom ne bi li se našlo rješenje za političku krizu koja posljednjih 13 dana vlada Egiptom. Kao svoj glavni uvjet postavili su 'hitan odlazak egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka s vlasti'.

Razgovori vlade i Bratstva, inače zabranjenog 1954. godine, bit će njihov prvi susret u dugom nizu godina, upućujući kako bi ta organizacija ponovo mogla dobiti otvorenu političku ulogu u Egiptu nakon Mubarakova odlaska, zajedno s drugim opozicijskim strankama.

Vojska pojačala pristnost, prosvjednici se mole za poginule

Egipatska je vojska pojačala svoju prisutnost na kairskom trgu Tahrir, epicentru prosvjeda, dok se život u egipatskom glavnom gradu počeo vraćati u 'normalu'. Banke su se počele s radom, a ulice koje su do jučer bile u potpunosti prazne danas su mjesto najvećih prometnih gužvi.

Prosvjednici su se na misi održanoj na Tahriru pomolili za svih 300 ljudi, koliko se procjenjuje da je poginulo od početka nereda.

Vojska je podigla svoje položaje i na mostu '6. listopada' gdje su dan ranije Mubarakovi pristaše napali prosvjednike kamenjem i Molotovljevim koktelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 19:38