TRAGEDIJA U EGIPTU

VIDEO: SNIMKE IZ ZRAKA OTKRIVAJU RAZMJERE UNIŠTENJA Od ruskog Airbusa nije ostalo gotovo ništa: 'Avion se zapalio još u letu'

Egipatski patolog koji je izvršio obdukciju na polovici tijela žrtava iznio je nove detalje
 YouTube

KAIRO - Okolnosti najgore zrakoplovne nesreće u ruskoj povijesti, odnosno uzroci rušenja zrakoplova aviokompanije Kogalimavia nad Sinajem, nisu bile ništa puno jasnije ni u utorak, četiri dana nakon tragedije u kojoj je poginulo 224 ljudi.

Zvučna snimka iz crne kutije navodno je otkrila nekarakteristične zvukove u kokpitu te da posada nije mogla poslati poziv u pomoć jer se katastrofa prebrzo odvila.

Traju i pregledi olupine na tlu - ako je riječ o bombi, na ostacima će se pronaći tragovi eksploziva, a sabotaža će se moći otkriti tek pomnom analizom ostataka.

Zračne snimke snimljene dronom, koje je u utorak objavilo rusko ministarstvo za izvanredne situacije, pokazuju razmjere uništenja koje je pretrpio zrakoplov, od kojeg gotovo ništa nije ostalo. Na snimkama je također vidljivo šatorsko naselje koje su podigli istražitelji, koji će narednih mjeseci temeljito proučavati svaki komad letjelice.

CNN je u utorak objavio izjavu anonimnog američkog dužnosnika koji tvrdi da su američki vojni sateliti detektirali toplinski bljesak usred leta, što ide u prilog teoriji da je došlo do “katastrofalnog događaja u avionu” - ili tehničkog kvara ili bombe.

Taj detalj isključuje mogućnost da je avion pogodila raketa, za što je teroristička skupina Sinajski vilajet preuzela odgovornost. Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi izjavio je kako je riječ o propagandi IS-a. U Washingtonu obavještajni krugovi i dalje ne isključuju IS.

Egipatski patolog koji je obavio obdukciju na polovici od 224 tijela rekao je britanskom Telegraphu da je svaka peta osoba bila teško opečena u trenucima prije nego je nastupila smrt. To bi upućivalo da je vatra izbila u letjelici dok je još bila u zraku, no doktor nije mogao sa sigurnošću reći što je taj navodni požar izazvalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:25