KRIZA U UKRAJINI

VIDEO: SEPARATISTI OTELI NOVINARKU Priveli ju i svezali joj oči zbog navodnog ratnog zločina

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov optužio je u ponedjeljak Ukrajinu za kršenje sporazuma iz Ženeve
A pro-Russia activist hangs a flag of the so-called "People's Republic of Donetsk" on the regional administration building seized by separatists as armed men in military fatigues guard the premises in the eastern Ukrainian city of Slavyansk on April 21, 2014. US Vice President Joe Biden will begin a two-day visit to Ukraine, hours after a fragile Easter truce was shattered and pro-Kremlin rebels in the country's east appealed for help from Russian "peacekeepers". AFP PHOTO / GENYA SAVILOV
 GENYA SAVILOV

MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u ponedjeljak Ukrajinu za kršenje sporazuma iz Ženeve kojemu je cilj spriječiti širi sukob između dviju susjednih zemalja.

"Poduzeli su korake, prije svega oni koji su prigrabili vlast u Kijevu, kojima ne samo da ne ispunjavaju, nego grubo krše sporazum iz Ženeve", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Dodao je da je krvavi nedjeljni sukob kod ukrajinskog grada Slavjanska, koji kontroliraju proruski separatisti, bio zločin koji pokazuje da Kijev ne želi kontrolirati "ekstremiste".

"Vlasti ne rade ništa, ni prstom ne miču, kako bi rješili uzroke ove duboke unutarnje krize u Ukrajini", istaknuo je.

Najmanje tri osobe poginule su u noći sa subote na nedjelju u pucnjavi u Slavjansku uzdrmavši ionako krhki dogovor koji su u četvrtak u Ženevi postigli Rusija, Ukrajina, SAD i EU.

Prema separatistima, u Slavjansku je smrtno stradalo pet osoba, dok su ukrajinske vlasti ustvrdile da su ubijene tri osobe.

Proruski separatisti za pucnjavu su okrivili ukrajinske nacionaliste, dok je središnja vlada u Kijevu objavila da je riječ o provokaciji ruskih obavještajnih službi koje žele destabilizirati situaciju na istoku Ukrajine.

Separatisti u Slavjansku oteli ukrajinske novinare

KIJEV - Proruski separatisti na istoku Ukrajine zatočili su ukrajinsku novinarku optužujući je za "ratne zločine" tijekom prosvjeda na Majdanu u kojima je svrgnut predsjednik Viktor Janukovič, izjavio je u ponedjeljak njezin odvjetnik.

Izvješća govore da ima još otetih novinara.

Irmu Krat (29) oteli su militanti u gradu Slavjansku, rekao je Oleg Veremienko, odvjetnik internetske televizije na kojoj radi Krat.

Ruski internetski kanal Life News objavio je videosnimku na kojoj se vidi kako Krat sa odvode naoružani maskirani muškarci i aktivist koji kaže da je uhićena.

Veremienko tvrdi da je u srijedu zatočen i slobodni novinar Sergej Lefter (22).

Ukrajinska novinska agencija i ostali lokalni mediji prenose blogera iz istočne Ukrajine koji kaže da su militanti u Slovjansku zatočili još tri strana novinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:51