UBOJITO ORUŽJE

VIDEO Revolucija u ratovanju: Futuristička bespilotna letjelica koja 'razmišlja' moći će samostalno sletjeti na nosač aviona

Najnovije futurističko oružje američke vojske stiže usred opetovanog strahovanja da bi prepuštanje ratovanja umjetnoj inteligenciji moglo dovesti do dosad neviđenih katastrofalnih posljedica.
 YouTube

Nevidljiva bespilotna letjelica X-47B , prva letjelica u potpunosti upravljana umjetnom inteligencijom, prevezena je na more kako bi se provela testiranja.

Ukoliko futuristički "robot-ubojica" uspješno izvrši sve zadatke postat će prva letjelica sposobna samostalno sletjeti na nosač zrakoplova.

Razvijana pet godina, X-47B je dizajnirana da uzleti, izvrši unaprijed programiranu misiju i zatim se vrati u bazu, a sve uz svega nekoliko klikova miša iz sigurnosti kontrolne sobe.

Razlika između X-47B i dosadašnjih bespilotnih letjelica jest u tome što se prijašnjim modelima u potpunosti upravljalo daljinski - poput automobila igračke na daljinsko upravljanje.

Umjesto toga, X-47B kontrolira upravljačka kutija (Control Display Unit) koja je sposobna samostalno razmišljati i vršiti preinake poput mijenjanja kursa letenja.

Ljudski operater bespilotnoj letjelici programira zadatak, primjerice izviđačku misiju, nakon čega letjelica samostalno leti uz pomoć GPS-a, autopilota i senzora za izbjegavanje sudara.

Najnovije futurističko oružje američke vojske stiže usred opetovanog strahovanja da bi prepuštanje ratovanja umjetnoj inteligenciji moglo dovesti do dosad neviđenih katastrofalnih posljedica.

Ovog tjedna je iz Pentagona potvrđeno da će ljudski faktor uvijek odlučivati o trenutku kad će X-47B upotrijebiti vatrenu moć, iako i dalje nije potpuno jasno je li letjelica dizajnirana s tim ciljem.

Proizvođač bespilotne letjelice, tvrtka Northrop Grumman , u ponedjeljak je prevezla prototip X-47B Unmanned Combat Air System na palubu nosača zrakoplova USS Harry S. Truman usidrenog u mornaričkoj bazi u Norfolku u Virginiji, odakle će krenuti prva testiranja na moru.

Nadaju se da će X-47B, s rasponom krila širim od F/A-18 Super Horneta, nizom raznih testova demonstrirati mogućnost besprijekorne integracije u operacije nosača zrakoplova.

Inače, tvrtka Northrop Grumman poznata je po proizvodnji nevidljivog bombardera B-2.

Iako letjelica još nije opremljena vojnom opremom, dizajnirana je za smještaj bombi i opreme za nadgledanje.

Izostanak ljudskog pilota omogućilo je izbacivanje opreme potrebne za održavanje životnih uvjeta i preživljavanje leta na velikim visinama.

Letjelica ima domet od 3200 kilometara i sposobna je nositi dvije bombe od 900 kilograma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:00