OKRŠAJI KOD SLAVJANSKA

VIDEO: RATNO STANJE Ukrajinci u velikoj ofenzivi: 'Ubili smo pet Rusa' PUTIN 'Platit ćete!'

Ukrajinske snage krenule su u akciju protiv separatista koji drže Slavjansk na istoku Ukrajine
 Screenshot

>>> NOVO 16:32 Prema izvješću ukrajinskog Kyiv Posta, operacija ukrajinske vojske oko Slavjanska u poslijepodnevnim je satima privremeno obustavljena zbog informacija da su Rusi naglo počeli gomilati vojsku na granici uz Ukrajinu.

'Opasnost od ruskog prelaska granice je dramatično porasla', rekao je neimenovani izvor u ukrajinskom sigurnosnom aparatu.

Ukrajinska je vlast Kyiv Postu potvrdila da je u operacijama na istoku države u četvrtak život izgubilo najmanje sedam osoba.

--------------------------

16:20 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu objavio je da su u četvrtak započele dan ranije najavljene vojne vježbe uz granicu s Ukrajinom. Povod za vježbe su, dodaje Šojgu, napetosti u Ukrajini i vježbe NATO-ovih snaga u obližnjoj Poljskoj.

U ruskim ratnim igrama sudjeluje kopnena vojska, a cijelo vrijeme će ratno zrakoplovstvo patrolirati uz granicu s Ukrajinom.

'Ne bude li ovaj ratni stroj zaustavljen, bit će još više mrtvih i ranjenih. Planirane vježbe NATO-a u Poljskoj i na Baltiku ne pridonose normalizaciji situacije oko Ukrajine', rekao je Šojgu.

Također, pojavila se nova snimka ukrajinske vojne akcije u okolici Slavjanska, na kojoj se mogu vidjeti zapaljene barikade i vojnici kako povremeno pucaju iz vatrenog oružja.

--------------------------

SLAVJANSK/DONJECK - Ukrajinske snage, uz pomoć oklopnih vozila, krenule su u akciju protiv separatista koji drže Slavjansk na istoku Ukrajine nakon što je ukrajinska vlada najavila novu protuterorističku operaciju.

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da su njegove snage ubile "do pet" militanata u Slavjansku te da su tijekom protuterorističke operacije izvedene uz pomoć vojske uklonjene tri ilegalne kontrolne točke na sjeveroistočnom dijelu grada.

"Tijekom sukoba do pet terorista eliminirano je", navodi se u priopćenju ministarstva u kojem se dodaje da je u redovima vladinih snaga ranjena jedna osoba.

STIGAO RAČUN IZ RUSIJE Gazprom traži od Ukrajine: 'Platite nam dodatnih 11,4 mlrd. dolara za plin!'

Kako javlja dopisnik AFP-a, sukobi su izbili na sjevernom prilazu Slavjansku, gdje su viđena ukrajinska oklopna vozila.

Proruski separatistički vođa grada od 100.000 stanovnika, Vjačeslav Ponomarev, naredio je civilima da napuste zgradu gradskih vlasti.

Slavjansk je već danima pod kontrolom proruskih pobunjenika s jurišnim puškama i maskirnim odorama bez vojnih oznaka koji su zauzeli više javnih institucija.

Ponomarev je u nedjelju pozvao Rusiju da intervenira i zaštiti stanovništvo.

Kijev je u međuvremenu objavio oslobađanje zgrade gradskog poglavarstva u Maripolu, lučkom gradu s oko 500.000 stanovnika na jugoistoku Ukrajine.

U toj je akciji pet ljudi ranjeno.

Sjevernije, u napadu proruskih separatista na vojnu bazu u Artemivsku ranjen je jedan vojnik.

Ministarstvo obrane je priopćilo da je oko 100 napadača vatrenim oružjem, strojnicama i granatama napalo bazu, ali da je napad odbijen te da su napadači pretrpili gubitke.

Napetosti ne prestaju rasti i Moskva je, nakon spominjanja moguće vojne intervencije ukoliko budu ugroženi njezini "legitimni interesi" u toj bivšoj sovjetskoj republici, napala Zapad da koristi Ukrajinu kao "pijuna u geopolitičkoj igri".

Istovremeno je američki predsjednik Barack Obama optužio Rusiju da ne poštuje međunarodni sporazum iz Ženeve o smanjenju napetosti u Ukrajini te zaprijetio novim sankcijama.

"Do sada nismo vidjeli da poštuju niti duh niti slovo ženevskog sporazuma", izjavio je Obama u Tokiju gdje se nalazi u državnom posjetu svom azijskom savezniku. Sporazum iz Ženeve prvenstveno predviđa razoružavanje svih nelegalnih skupina i evakuaciju zauzetih objekata u Ukrajini.

"I dalje gledamo kako naoružani nasilnici zauzimaju objekte, uznemiruju ljude koji se s njima ne slažu, destabiliziraju regiju, a nismo vidjeli da ih Rusija pokušava u tome obeshrabriti", izjavio je Obama. Dodao je da će biti "novih posljedica i novih sankcija" ukoliko Rusija nastavi ignorirati sporazum iz Ženeve i ne počne djelovati "promišljenije". Podsjetio je da se represivne mjere koje su već donesene odražavaju na rusko gospodarstvo.

U Kijevu, ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov obećaje "snažan odgovor teroristima, do uništenja".

S porastom napetosti i izbijanjem oružanih sukoba iz Francuske stiže vijest da predsjednik Francois Hollande za nekoliko dana putuje u Gruziju koja ima ambiciju pridružiti se NATO-u i Europskoj uniji.

Putin prijeti: 'Režim u Kijevu će zbog ovoga pretrpjeti posljedice!'

SANKT PETERSBURG - Ruski je predsjednik Vladimir Putin rekao da će režim u Kijevu pretrpjeti posljedice ako je koristio vojsku protiv proruskih aktivista na istoku Ukrajine, javljaju agencije.

"Ako je aktualni režim u Kijevu zaista počeo koristiti vojsku protiv naroda u zemlji, to je težak zločin protiv njegova vlastitog naroda", rekao je Putin na susretu s regionalnim medijima u Sankt Petersburgu koji je prenosila televizija. To je operacija represije koja će imati posljedice za ljude koji donose odluke, a također i za međudržavne odnose, kazao je ruski predsjednik.

Po Putinovim riječima, situacija u istočnoj Ukrajini dokaz je da je Rusija bila u pravu kad je poduprla referendum na Krimu "Inače bismo vidjeli iste stvari koje se sada događaju u istočnoj Ukrajini", rekao je.

Putin je također kazao da sankcije koje su donesene protiv Rusije štete gospodarstvu zemlje, ali da šteta nije kritična.

"Ukupno gledano, one uzrokuju štetu, budući da je trend (kreditnog) rejtinga revidiran, krediti bi mogli postati skuplji. Ali to nije kritičnog karaktera", rekao je Putin, govoreći o sankcijama koje su nametnute Rusiji nakon aneksije Krima.

Naglasio je da su sankcije štetne za sve, da uništavaju globalnu ekonomiju te da su nečasne za one koji ih koriste kao oruđe. ( Hina)

Lavrov: 'SAD i EU koriste Ukrajinu kao pijuna protiv Rusije'

MOSKVA - Moskva je u četvrtak optužila SAD i Europsku uniju da su u Ukrajini pokušali izazvati revoluciju i iskoristiti Kijev kao "pijuna u geopolitičkoj igri" protiv Rusije.

"U Ukrajini su SAD i EU pokušali izvesti novu 'revoluciju boja', operaciju promjene režima protivno ustavu", kazao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na Institutu za međunarodne odnose (MGIMO).

Moskva naziva "revolucijom boja" promjene vlasti poput "narančaste revolucije" 2004. u Ukrajini ili "revoluciju ruža" 2003. u Gruziji, optužujući Zapad za njihovo izazivanje u bivšim sovjetskim republikama.

Lavrov je kazao da se "naši zapadni partneri, posebice SAD, pokušavaju postaviti kao pobjednici Hladnog rata", pokušavajući izostaviti Rusiju iz europskih poslova, a također pokušavaju raditi stvari koje su suprotne interesima Rusije.

Također je optužio SAD i Europu za histeričnu proturusku propagandu prije događanja u Ukrajini i pokušaje svim sredstvima da ocrne Zimske olimpijske igre u Sočiju.

Osvrnuo se i na kompromisni sporazum postignut prošli četvrtak u Ženevi o ublažavanju ukrajinske krize i kazao da Rusija očekuje da se taj sporazum u bliskoj budućnosti počne primjenjivati u praksi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:34