OBRAĆANJE NACIJI

VIDEO: PUTIN PRIČA O MEDI, A RUBLJA JOŠ VIŠE TONE 'Zapad želi da ruski medvjed šuti, jede med i bobice'

 AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je svoju tradicionalnu konferenciju za novinare krajem godine počeo s gospodarskim temama i kazao da je trenutna situacija u Rusiji rezultat uglavnom vanjskih čimbenika te izrazio uvjerenje da će se rusko gospodarstvo "izvući", čak i po najnepovoljnijem vanjskom ekonomskom scenariju, javljaju agencije.

Prvi čovjek Rusije odgovara na pitanja novinara, a njih je na 10. jubilarnoj pressici akreditirano više od 1.200.

"Jasno je da je trenutna situacija rezultat uglavnom vanjskih čimbenika, ponajprije cijena nafte i plina, no vjerujem da vlada i središnja banka poduzimaju odgovarajuće mjere", kazao je Putin i ocijenio da i po najnepovoljnijem vanjskom ekonomskom scenariju ova situacija može potrajati do dvije godine.

"Rast globalnog gospodarstva će se nastaviti i naše gospodarstvo će se izvući iz ove situacije", rekao je Putin, dopuštajući mogućnost da oporavak krene već u prvom kvartalu, sredinom ili krajem sljedeće godine. Na ovaj ili onaj način, nastavio je Putin, "gospodarstvo će se morati prilagoditi da živi i radi s niskim cijenama energenata".

Govoreći o proračunu, Putin je kratko kazao da će biti viška u proračunu, a osvrnuvši se na središnju banku i kamatne stope, ocijenio je da su se neke mjere trebale brže donijeti.

"Mislim da kroz cijelo ovo teško razdoblje, povezano s vanjskim ekonomskim uvjetima, glavna kamatna stopa neće ostati na ovoj razini (...), Središnja banka ne može biti jedina odgovorna za sadašnje stanje u zemlji", rekao je Putin i poručio da se strane rezerve neće trošiti za potporu rublji.

Smatra da i vlada treba poduzimati neke mjere te se uhvatiti u koštac s cijenama nafte i hrane i povući sve moguće poteze za stabiliziranje gospodarstva. Svakako ne treba zaboraviti, dodao je, i na suradnju s izvoznicima koji imaju značajne prihode u stranoj valuti.

Putin je također kazao da vlada radi na mehanizmima za legalizaciju povratka ruskog "offshore" kapitala u Rusiju. Izrazio je uvjerenje da je ruskom narodu i poslovnom svijetu potrebna snažna ruska država.

Ovu situaciju, smatra Putin, Rusija mora iskoristiti za diversifikaciju gospodarstva.

Putin smatra da se njegova zemlja nepravedno kritizira i kažnjava jer vodi računa o vlastitim interesima te je usporedio Rusiju sa SAD-om.

- Kada otcjepite Teksas od Meksika nitko se ne buni, a kada donesete odluku o vlastitom terotoriju onda to nije u redu. Žele li da naš medvjed postane plišana životinja?

Braneći ruski otpor prema NATO-u i Zapadu, rekao je:

- Možda bi naš medvjed trebao mirno šutjeti i jesti med i bobice, umjesto da goni svinju. Možda bi ga trebalo ostaviti na miru? Ali ne žele. Pokušavaju mu staviti okove. Čim to učine iščupat će mu zube i kandže, slikovito se izrazio Putin.

KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Russian President Vladimir Putin speaks during his annual press conference in Moscow on December 18, 2014. Putin crushed Chechnya's rebellion, pushed back Russia's frontiers and restored the pride of a nation humiliated by the demise of the Soviet Union. But 15 years after he came to power Vladimir Putin's faces his biggest challenge yet: how to manage the worst monetary crisis of his era. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV

Na pitanje novinara o pomilovanju političkog zatvorenika Mihaila Hodorkovskog, Putin je rekao:

- Pustio sam ga iz zatvora iz humanitarnih razloga, jer mu je majka bila bolesna. Majka je svetinja. Ne žalim zbog te odluke.

Na pitanje što misli o nedavnoj izjavio Hodorskovskog da želi biti predsjednik, iako je ranije govorio da se ne želi baviti politikom, Putin je prokomentirao:

- Predsjednik koje države?

Najduže do sada Putinovo obraćanje naciji bilo je ono 2008. godine i trajalo je četiri sata i 40 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:38