NIJE RIM, NEGO MURCIA

VIDEO Potres u Španjolskoj: 10 mrtvih, kaos na ulicama, reportera umalo ubio zvonik crkve

Prvi potres bio je jačine 4,4 po Richteru, dok je drugi potres, dva sata kasnije, bio jači - 5,2 stupnja. Ovo je najjači potres koji je pogodio Španjolsku u posljednjih 50 godina
 AFP

Dva snažna potresa pogodila su grad Lorcu u španjolskoj regiji Murcia , smještenoj na jugoistoku Pirenejskog poluotoka, pri čemu je najmanje 10 osoba poginulo, među kojima i jedno dijete, a nekoliko desetaka ih je ozlijeđeno, javljaju španjolski mediji.

Prvi potres bio je jačine 4,4 stupnja po Richteru, dok je drugi potres, dva sata kasnije, koji je regiju pogodio u 18.50 sati, bio jači - 5,2 stupnja. Epicentar potresa nalazio se 10 kilometara ispod površine, istočno od Lorce u kojoj živi 97 tisuća ljudi, a osjetio se u gradovima Cartageni, Aguilasu, Murciji, Mazarronu, Albaceteu. Prema izvješćima potres se čak osjetio i u 350 kilometara udaljenoj španjolskoj prijestolnici Madridu.

Stanovnici su u panici bježali na ulice. Uzrokovao je veliku materijalnu štetu, oštećene su brojne kuće, zgrade i uništeni automobili.

Prema izvješću regionalne vlade pokrajine Murcia lokalna je bolnica evakuirana, a desecima ozlijeđenih pružena je medicinska pomoć na terenu.



View Larger Map

Toranj crkve u Lorci se prilikom potresa urušio na ulicu, pri čemu je zamalo poginuo reporter španjolske TV-kuće TVE. Među ruševinama tornja nalazi se i crkveno zvono.

Lokalne TV-postaje izvještavaju da se otprilike u to vrijeme ispred teško oštećene crkve inače okupljaju školarci, te da se potres zbio svega desetak minuta kasnije došlo bi do još veće tragedije.

Španjolski premijer Jose Luis Zapatero obaviješten je o katastrofi prilikom posjeta španjolskom kralju Juan Carlosu. Istog trena je naredio mobilizaciju pričuvnih vojnih snaga u pogođeno područje na jugoistoku Španjolske. Predsjednik regionalne vlade Murcie Ramon Luis Valcarcela nalazio se na službenom putu u Bruxellesu. Na vijest u potresu odmah je prekinuo svoj program u Belgiji i krenuo prema Španjolskoj.

Potres se zbio na seizmički aktivnom području u blizini velikog rasjeda ispod Mediteranskog mora gdje se susreću euroazijska i afrička tektonska ploča, kaže seizmologinja Julie Dutton iz Američkog geološkog centra u Goldenu, Colorado.

Današnji je potres najjači koji je pogodio Španjolsku u posljednjih 50 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:31