DRAMA NA NEBU

VIDEO: POSADA PUTINOVA AVIONA U ZADNJI TREN IZBJEGLA SUDAR S VOJNIM LOVCIMA? 'Kontrolori leta jedva su spriječili katastrofu'

 Reuters, cc

Kontrolori leta s moskovskog aerodroma Vnukovo navodno su u posljednji trenutak spriječili veliku tragediju jer su, kako javlja dio ruskih medija, na vrijeme obavijestili posadu aviona Tu-134, jednog iz flote koji prevozi visoke ruske dužnosnike, uključujući i samog predsjednika Vladimira Putina, da hitno promijeni visinu letenja kako ne bi došlo do sudara s dvama vojnim lovcima tipa Suhoj Su-27.

Prema tvrdnjama dijela ruskih medija, do incidenta je došlo 4. veljače na nebu iznad Tverske oblasti, sjeverozapadno od Moskve nedugo nakon što je Tu-134 iz posebnog letačkog odreda 'Rusija' poletio s Vnukova. U avionu je bila samo redovna posada, bez ijednog dužnosnika, a nekoliko minuta nakon polijetanja u 11 sati u smjeru Sankt Peterburga nastala je istinska drama.

Letjelica se već popela na 10.000 metara i našla se iznad mjesta Počinok u Tverskoj oblasti u trenutku kada su dva vojna lovca na istoj visini usred trenažnog leta skrenula prema istom mjestu. Kontrolori leta su navodno primijetili da se lovci brzinom od oko 1300 kilometara na sat približavaju avionu Tu-134 pa su njegovoj posadi naredili da hitno promijeni visinu letenja, što je ona i učinila. Odmah je počela spuštati avion i navodno je tako uspjela izbjeći katastrofu do koje bi u suprotnome došlo za samo nekoliko sekundi.

Unatoč detaljima o kojima dio ruskih medija naveliko izvještava, Rosijskaja Gazeta prenosi službeno priopćenje ruskog ministarstva obrane koje tvrdi da nikakve opasnosti nije bilo te da nema nikakvih informacija o bilo kakvom kršenju pravila leta od strane vojnih aviona. U ministarstvu tvrde da su dva Suhoja letjela prema ranije preciziranom planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:32