KRILA CRVENE ARMIJE

VIDEO: Poletio 'nevidljivi' ruski vojni zrakoplov

Ilustracija
 Reuters

MOSKVA - Rusija je danas predstavila svoj novi nevidljivi zrakoplov razvijen u najvećoj tajnosti u sklopu plana modernizacije oružanih snaga. Lovac pete generacije (PAK FA), koji bi trebao biti rival američkom F-22, proizveden je u tvornici Suhoj, a svoj prvi let u trajanju od 45 minuta izveo je u Komsomolsku na Amuru, gradu smještenom u Dalekoistočnom saveznom okrugu.

- Let je bio uspješan. Zrakoplov je proveo 47 minuta u zraku. Svi zadaci predviđeni za taj prvi let su uspješno izvedeni - rekao je glasnogovornik Suhoja. Ruska državna televizija je zatim pokazala prve snimke tog zrakoplova tijekom slijetanja.

Ruska agencija Interfax piše kako zrakoplov može prevaliti duge udaljenosti nadzvučnom brzinom te istovremeno napadati više meta. Tijekom borbe može se koristiti informacijama dobijenim od satelita i drugih zrakoplova.

Do sada su jedino Sjedinjene Države u sastavu oružanih snaga imale takav lovac pete generacije (F22). Kineska narodna armija također radi na razvijanju takvog zrakoplova. - Projekt PAK FA jedan je od najkompliciranijih tehnoloških pothvata izvedenih u postsovjetskoj eri. Bez ovog aviona Rusija se ne bi neovisno mogla brinuti o svojoj sigurnosti - ističe dnevnik Vedomosti.

Prvi let novog nevidljivog zrakoplova trebao bi poslužiti i kao veliki poticaj za rusku oružanu silu nakon što je realizacija projekta više puta odgađana tijekom posljednjih godina. - Nema sumnje da nam ovaj avion treba. Naši zrakoplovi Su-27 i MiG-29 su dobri, ali stari. Proizvedeni su prije 20 ili više godina pa je i bilo vrijeme da nađemo zamjenu - istaknuo je bivši zapovjednik ruskog ratnog zrakoplovstva Anatolij Kornukov. Prema njegovom mišljenju, novi se ruski lovac itekako može uspoređivati s američkim F-22.

Ovo je prvi vojni zrakoplov tog tipa kojeg je Rusija proizvela nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. U sastav ruskog vojnog zrakoplovstva trebao bi ući 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:17