ISTRAGA

VIDEO: Po prvi put objavljena snimka susreta policajca koji je goloruk krenuo na teroriste koji su izvršili jedan od najgorih napada u Europi

 
 Hannah McKay / REUTERS

Istraga o postupanju policajaca tijekom terorističkog napada koji se u Londonu zbio u lipnju 2017. godine utvrdila je da su tri terorista koja su na mostu London Bridge usmrtila osam osoba ustrijeljena u skladu sa zakonom, odnosno da se na njih zapucalo nakon što su ispaljeni hici upozorenja, piše The Guardian.

Teroristi Khuram Butt (27), Rachid Redouane (30) i Youssef Zaghba (22) na mostu London Bridge te su subote kombijem naletjeli na pješake, a kasnije su ih napali noževima s oštricama od 30 centimetara. Napad je okončan tek kada su londonski policajci teroriste presreli kod tržnice Borough Market, koji su potom na njih krenuli s noževima. U sklopu istrage objavljen je i video na kojem se može vidjeti kako policajci s udaljenosti od 60 centimetara od terorista pucaju na iste.

Policajci su na teroriste nastavili pucati jer su nosili prsluke koji su nalikovali eksplozivnim prslucima i zato što su strahovali da njihovo kretanje nagovijestilo da ih planiraju detonirati. Policija je u konačnici na teroriste ispalila 46 metaka. Butt i Redouane pogođeni su svaki s najmanje šest metaka, dok je Zaghba pogođen s najmanje dva metka.

Djelatnik policije Sam Balfour (25) bio je jedan od nenaoružanih policajaca koji su teroriste pratili kroz tržnicu Borough Market. "Počeli smo urlati, 'To su oni, to su oni', i pokazivati prema teroristima, 'Upucajte ih'", rekao je Balfour u intervju koji je objavljen istovremeno kada je zaključena istraga.

Naoružani policajac identificiran kao "BX46" rekao je porotnicima da je pri susretu s teroristima glasno izgovorio nešto nalik riječima: "Naoružan sam policajac, ne mičite se, bacite nož iz ruke". Dodao je i da je Butt krenuo prema njemu te da je osjećao da mu je život u opasnosti. "U tom sam trenutku postao svjestan da je na trupu nosio improviziranu eksplozivnu napravu... isključio sam sigurnosnu sklopu na pištolju i otvorio vatru", rekao je BX46. Njegov kolega "BX44" također je pucao na Butta, ali je vatru morao usmjeriti na Redouanea, koji se približavao njegovom kolegi "BX45".

"Nastavio sam ispaljivati hice sve dok se nisam morao suočiti s trećom prijetnjom Youssefom Zaghbom, koji je bio na meni. Udaljavao sam se kako bi stvorio prostor za reakciju. Tada sam pao na unatrag. U trenutku kada sam bio na podu ispalio sam hitac u njegova prsa kroz svoje noge.

Djelatnik policije Iain Rae rekao je da je krenuo staviti lisice na Redouanea koji se mrdao po podu. Njegov kolega Tim Andrews lisice je stavio na Butta, koji je bio ozlijeđen.

"Mrdao je rukama i nogama, a znao sam da za sebe ima privezanu improviziranu eksplozivnu napravu. Nisam znao je li riječ o lažnjaku. U sekundi sam morao donijeti odluku - ako ne odem i napravim nešto još će ljudi izgubiti život. Morao sam mu staviti lisice kako bi ga spriječio da detonira eksplozivnu napravu, ako su bile prave ili ne. Kada sam krenuo staviti mu lisice, naoružani su policajci počeli urlati na mene. Rekli su mi da napustim prostor i poslušao sam ih te dao petama vjetru", rekao je Rae.

Naoružani policajci potom su upotrijebili "smrtonosnu silu" kako bi eliminirali opasnost od trojice terorista. Točnije, htjeli su ih onemogućiti da detoniraju eksplozivne naprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:32