SMRT S NEBA

VIDEO Obama uživo na internetu priznao: Ubijamo teroriste bespilotnim letjelicama!

Procjenjuje se kako je u napadima bespilotnim letjelicama poginulo oko 2000 ljudi
US President Barack Obama participates in an interview with YouTube and Google from the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC, January 30, 2012, as seen on a laptop in the Brady Press Briefing Room. The interview, held through a Google+ Hangout, marks the first completely virtual interview of a US President from the White House. AFP PHOTO / Saul LOEB
 AFP

Predsjednik SAD-a Barack Obama potvrdio je po prvi puta postojanje vojnih napada bespilotnim letjelicama na militante Al-Quaede na teritoriju Pakistana. Obama je svoju izjavu dao u razgovoru koji se prenosio na servisima YouTube i Google+, gdje je odgovarao na pitanja građana. Program napada bespilotnim letjelicama eskalirao je od kada je Obama stupio na vlast, piše AFP.

Vlast u Islamabadu, posljednjih mjeseci kritična prema Washingtonu, nije komentirala izjavu američkog predsjednika, osim izjave kako su ti napadi ipak imali 'taktičke prednosti'. Obama je kazao je kako su se brojni napadi dogodili u području FATA-e, poluautonomnoj pokrajini Pakistana na granici s Afganistanom, području pod nadzorom brojnih plemenskih zajednica.

Kako je objasnio, napadi su u tim krajevima vršeni jer lokalne vojske možda nisu dovoljno opremljene kako bi ih same izvršile.

- Većinom su to bili precizni napadi protiv Al-Quaede i njihovih suradnika i vrlo smo oprezni po pitanju njihovog izvođenja - izjavio je Obama - Ovo je fokusirani napad na ljude koji su na popisu terorista, koji žele nauditi Amerikancima, napasti američka postrojenja, američke baze i slično.

Američki predsjednik je poručio kako su napadi bespilotnim letjelicama alternativa većoj vojnoj akciji koja bi bila potrebna da se izvrše ovakvi napadi.

Američki dužnosnici tvrde kako područje Pakistana koje pod kontrolom drže plemenske starješine pruža utočište Talibanima i njihovim pristašama. Upravo iz tog područja kreću u već rutinske napade na okolna područja.

U 2009. godini 45 napada bespilotnim letjelicama zabilježeno je u području Pakistana, 2010. godine broj je porastao na 101, a u 2011. godini ih je bilo 64. Procjenjuje se kako je u posljednjih osam godina u takvim napadima ubijeno između 1715 i 2680 ljudi.

SAD i Pakistan u lošim su odnosima od kada je američka vojska izvršila napad na teritoriju Pakistana u kojem je ubijen Osama bin Laden . Podrška za savezništvo te dvije zemlje u javnosti je mala, ali WikiLeaks je otkrio kako vladajuća struktura zemlje zapravo podržava strateški savez sa supersilom. Vojni dužnosnici Pakistana naglašavaju kako bi prekid suradnje sa SAD-om donio više zla nego koristi, ali najavljena je službena procjena suradnje Pakistana sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:30