POLITIČKI PERFORMANS

VIDEO Novinar pokušao uhititi izraelskog ministra: Optuženi ste za apartheid!

Pripadnici službe sigurnosti zgrabili su Davida Cronina čim je počeo govoriti, a dok su ga izvodili izvan dvorane vikao je 'Oslobodite Palestinu' i 'Apartheid je zločin'
 AFP

BRUXELLES - Irski novinar David Cronin izbačen je u utorak iz zgrade Vijeća Europe nakon što je pokušao uhititi izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana tijekom njegovog službenog posjeta Bruxellesu.

- Gospodine Lieberman, ovo je građansko uhićenje. Optuženi ste za zločin apartheida. Molim vas, pođite sa mnom u najbližu policijsku postaju - rekao je ozbiljno Cronin u trenutku kada je Lieberman ušao u dvoranu za novinske konferencije.

Cronin je svoji performansom želio upozoriti na nepravedno postupanje Izraelaca prema Palestincima, a njegov su pokušaj privođenja izraelskog ministra prenijele gotovo sve značajne novinske agencije. Također, Cronin je autor knjige 'Europski savez s Izraelom - podrška u okupaciji'.

Pripadnici službe sigurnosti zgrabili su Cronina čim je počeo govoriti, a dok su ga izvodili izvan dvorane vikao je 'Oslobodite Palestinu' i 'Apartheid je zločin'.

Inače, Cronin je poznat po svojim performansima prema političarima. Prošle je godine pokušao strpati u zatvor i bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira optužujući ga da je odgovoran za britanski angažman u ratu u Iraku.

Ministar Lieberman incident nije želio komentirati, no pripadnici izraelskog izaslanstva ostali su zgroženi.

- Sramotno i necivilizirano. Izrael je, kao i Europska unija, zagovornik slobode govora, no ružno je kako neki tu slobodu zlorabe - izjavio je jedan od članova izraelske delegacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:40