UVOĐENJE REDA

VIDEO Novi pravilnik o ponašanju: Zastupnicima u Srbiji i službeno zabranjeno da PJEVAJU i TUKU kolege

Srpski zastupnici ubuduće neće smjeti na sjednicama pjevati, plesati, zviždati, puštati glazbu, vrijeđati kolege niti ih gađati cipelama...
 YouTube

ZAGREB - Nakon što im je početkom godine zabranjen dolazak na sjednice Skupštine Srbije u pijanom stanju, srpski zastupnici ubuduće neće smjeti na sjednicama pjevati, plesati, zviždati, puštati glazbu, vrijeđati kolege niti ih gađati cipelama.

Novi pravilnik o ponašanju svaki će zastupnik morati osobno potpisati, prenosi B92. Ako ga prekrše pa budu uhvaćeni kako tijekom sjednice razgovaraju preko mobitela ili igraju igrice, bit će kažnjeni. Ne smiju ni unositi laptope u skupštinsku dvoranu, ali će zato biti obavezni dolaziti na sve sjednice. Kazne variraju od opomene do oduzimanja zastupničke funkcije. Visina novčane kazne još nije određena, no mogla bi biti u iznosu zastupničke plaće koja je 105.000 dinara (oko 7500 kuna).

Početkom godine odlukom tajnika u Skupštini Srbije zabranjeno je unošenje i pijenje alkohola, kao i ulazak alkoholiziranih osoba u parlament.

Povod za tu odluku bilo je pretjerano opijanje zastupnika uoči novogodišnjih praznika. Sada će zastupnicima pravilnikom biti nametnuta nova ograničenja. Tako će ubuduće pod prijetnjom kazne biti obavezni govoriti istinu, i to zato, pojašnjeno je u pravilniku, “jer je istina temeljna vrijednost na osnovi koje se stječe povjerenje i ugled kod drugih, a koja obavezuje da se ne izgovara jedno a radi drugo i da se ne obećava ono što nije ostvarivo”.

Zastupnici će morati potpisati i to da će biti pošteni , umjesto da kradu i primaju mito. Pod prijetnjom kazne pokušat će ih se natjerati da se prema drugim zastupnicima, a i prema običnim građanima, ponašaju “pristojno, ljubazno i s dužnom pažnjom i poštovanjem”.

B92 je nabrojio dio incidenata u Skupštini Srbije

2009: Gordana Pop-Lazić (Srpska radikalna stranka) na sjednici skinula cipelu i bacila je prema stolu predsjedavajuće Gordane Čomić

2009: Miloš Aligrudić (DSS Vojislava Koštunice) videokamerom snimio kako vladajuća većina izglasava zakon iako zastupnika nema ni za kvorum

2009: Srboljub Živanović (SRS) udario Igora Bečića (Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića) i razbio mu nos

2008: Tomislav Nikolić (SNS) čupao za kosu Srboljuba Živanovića (SRS) koji mu je psovao majku

2008: Srboljub Živanović (SRS) i Predrag Mijatović (SNS) šamarali se i pljuvali ispred Skupštine

2007: Nataša Jovanović (SRS) udarila nogom Miloljuba Albijanića (G17 plus)

2002: Nataša Jovanović (SRS) polila vodom predsjednicu Skupštine Natašu Mičić

2002: Aleksandar Stefanović (DHSS) povukao za uho i ošamario Rajka Baralića (SPS)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:39