REVOLUCIONARNI SPACESHIPTWO

VIDEO Nije za one slabog želuca: Vratolomni ulazak letjelice u atmosferu

Prvi bi putnici u letjelici Virgin Galacticsa do ruba svemira trebali poletjeti početkom sljedeće godine
 Virgin Galactics

Zajednički tim kompanija Scaled Composites i Virgin Galactic postigao je početkom mjeseca još jedan značajan korak u komercijalizaciji svemirskih letova. Naime, SpaceShipTwo Virgin Galacticsa uspješno je obavio svoj prvi 'perolaki' (feathered flight) testni let - riječ je promjeni konfiguracije letjelice tijekom leta koja će se odvijati prilikom svakog ulaska SpaceShipTwo-a u atmosferu.

Za komandama SS2 tijekom testa bio je testni pilot Pete Siebold dok je Clint Nichols sjedio u putničkom dijelu letjelice. Zrakoplov nosač WhiteKnightTwo ponio je SS2 do visine od 17 kilometara gdje ga je ispustio.

Nakon što je postigao sigurnu razinu leta SS2 je počeo 'savijati' repove kako bi došao u konfiguraciju za budući ulazak u atmosferu. Tu je metodu razvio Burt Rutan još na programu SpaceShipOne kako bi pojednostavio ulazak letjelice u atmosferu nakon postizanja suborbitalnog leta.

Siebold je izjavio kako se SS2 u letu ponašao dobro te da nije bilo iznenađenja.

U 'perolakoj' konfiguraciji rep SS2 se podiže prema gore za 65 stupnjeva u odnosu na trup. To letjelici omogućava da se gotovo vertikalno spušta u atmosferu pri čemu zadržava brzinu dovoljno nisko kako bi izbjegao pregrijavanje. No unatoč tome, spuštanje SS2 i dalje je vrlo dinamično, prepuno zibanja i trešnje, a piloti osjećaju utjecaj sile u iznosu više gravitacija.

Tijekom testnog leta SS2 je u 'perolakoj' konfiguraciji ostao oko 1:15 minuta pri čemu se spuštao oko pet kilometara po minuti. Nakon toga rep se vratio u normalan položaj i SS2 je sletio u zračnu luku Mojave 11 minuta nakon što je ispušten s WhiteKnightTwoa.

U skorije vrijeme očekuje se test SS2 pri punom raketnom pogonu, a nakon toga i test suborbitalnog leta.

Prvi bi putnici u SS2 do ruba svemira trebali poletjeti početkom sljedeće godine .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:11