NEVJEROJATNA AKCIJA

VIDEO: NESTAO U 15 MINUTA Pogledajte kako je izgledao spektakularni bijeg iz zatvora francuskog državnog neprijatelja br. 1

Interpol je raspisao tjeralicu za Redoineom Faďdom, koji je u osmišljenoj akciji pobjegao iz zatvora u Sequedinu: Uzeo je taoce i eksplozivom probio pet blindiranih vrata

Ozloglašeni francuski kriminalac Redoine Faďd , osuđen na zatvorsku kaznu zbog oružane pljačke, pobjegao je u spektakularno organiziranoj akciji iz zatvora u Sequedinu na sjeveru Francuske.

Iako se još ne znaju svi detalji bijega, jasno je da je opasni kriminalac, za kojim je Interpol izdao tjeralicu u svih 26 zemalja članica, pomoć u organiziranju bijega dobio izvana, ali i da je svoj savršeno osmišljen plan pripremao mjesecima.

Akcija bijega, koja je trajala između 15 i 30 minuta, iz dobro čuvanog francuskog zatvora počela je u subotu oko 8.15 sati. U vrijeme predviđeno za jutarnje posjete trebao se susresti s bratom. Faďd je u prostoriju za posjete ušao kroz ulaz za zatvorenike, a brat kroz ulaz za posjetitelje. Očevici tvrde da dvojica muškaraca nisu prozborila nijednu riječ te da je Faďd vrlo brzo nakon ulaska izvadio svoj 9-mm automatski pištolj, uperio ga u zatvorske čuvare i u znak upozorenja ispalio jedan hitac. U drugoj je ruci u papirnatoj maramici navodno nosio eksploziv kojim je najprije raznio prva vrata. Nakon svake eksplozije i razvaljenih vrata zatočio je po jednog stražara. Neposredno nakon početka napada uključen je alarm, ali pet blindiranih vrata, na kojima je Faďd postavio eksploziv, otvorilo se bez previše teškoća.

- Pokušali smo usporiti akciju, ali bilo je suviše rizično za taoce da bilo što poduzimamo jer ih je držao opasni otmičar naoružan eksplozivom - rekli su poslije zaštitari.

Zatvorenik je ubrzo nakon bijega iz zatvora oslobodio trojicu talaca, a s posljednjim, četvrtim, uputio se prema parkiralištu gdje ga je, prema snimkama, čekao pomagač u parkiranom bijelom Peugeotu 406. Zajedno s taocem bez previše su problema otišli u smjeru južno od grada Lillea. Vozilo je pronađeno zapaljeno samo 12 kilometara od zatvora. Bjegunac je, prema svemu sudeći, ušao u drugo bijelo vozilo za kojim se, unatoč alarmiranju Interpola, još traga.

Tako je taj opasni razbojnik, poznat po osebujnom stilu, unatoč angažiranju stotinjak policajaca i helikopteru uspio pobjeći. Zbog razbojništva je već odležao deset godina, a ovaj je put u zatvoru bio od lipnja 2011. kada je uhićen zbog nereda u mjestu Villiers-sur-Marne gdje je u pucnjavi na autocesti u svibnju 2010. ubijen 26-godišnji lokalni policajac Aurélie Fouquet.

Danas 40-godišnji razbojnik nosi nadimak Doc, a kriminalisti i policija smatraju ga jednim od najinteligentnijih, ali i najopasnijih francuskih kriminalaca i pljačkaša s debelim dosjeom punim opasnih pljački i otmica. Zadnji je put izašao iz zatvora 2009. i tada je postao poznat široj javnosti jer je novinar Jérôme Pierrat objavio knjigu njihovih susreta s brojnim svjedočenjima opasnog kriminalca. U knjizi “Razbojnik” detaljno su opisane neke od brojnih pljački koje je izveo, ali i njegova fascinacija likovima iz slavnih filmova. U knjizi priznaje kako je jednu od banaka opljačkao u stilu prikazanom u poznatom filmu Quentina Tarantina “Reservoir Dogs” i noseći hokejašku masku poput Roberta De Nira u hitu “Vrućina”. Detaljno je opisan i njegov put, odnosno napredovanje od sitnog lopova do jednog od najzloglasnijih kriminalaca u zemlji.

Faďd je tijekom 90-ih pobjegao na tri godine u Švicarsku i poslije u Izrael, a u Francusku se vratio 1998. godine. No, vrlo brzo ga je uhitila policija te je osuđen na 31 godinu zatvora, ali odslužio je samo deset, nakon čega je pušten na uvjetnu slobodu.

Njegov odvjetnik Jean-Louis Pelletier opisuje ga kao iznimno inteligentnog, a brojni istražitelji smatraju ga vrlo opasnim. Prvi je put uhićen 1998. zbog napada na jedan kombi, da bi samo dvije godine poslije uslijedila prva pljačka banke, i to Crédit du Nord u mjestu Oise. Osim toga, 1995. ga se teretilo za talačku krizu u kojoj je bio odgovoran za otmicu direktora lokalne banke BNP i njegove obitelji. I u susjednoj Švicarskoj ga terete za brojna kaznena djela, među ostalima 1998. za otmicu jednog policajca.

Policija još uvijek ne raspolaže svim detaljima tko mu je pomogao u savršeno osmišljenom planu bijega iz zatvora. Odmah su uhitili njegova brata, ali su ga oslobodili zbog nedostatka dokaza. Unutrašnjost zatvora je znatno oštećena zbog pet eksplozija kojima je razvalio blindirana vrata.

Posljednji spektakularni filmski bijeg Redoinea Faďda razljutio je sindikat zatvorskih čuvara te traže ostavku francuske ministrice pravosuđa Christiane Taubire jer su zbog prenapučenosti smanjeni sigurnosni uvjeti u zatvorima. U zatvoru u Sequedinu, koji je otvoren 2005., umjesto 650 zatvorenika, koliki je njegov ukupni kapacitet, trenutačno kaznu služi njih 800 i uvjeti nikako ne odgovaraju predviđenim standardima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:07