REKLAMNA PATKA

VIDEO: NEMOGUĆA USLUGA Kako je Amazon prevario medije i lagao o letećoj dostavi paketa

Ležite doma, na webu odaberete knjigu ili film koji želite, i za 30 minuta leteći robot stiže do vaših vrata. Genijalno, da nije riječ o velikoj marketinškoj prevari
 Amazon

U jednoj sceni video klipa 'Amazon Prime Air', bespilotna Amazonova letjelica skuplja paket u skladištu i odlazi na dalek put do vaših vrata, a iza nje, na pokretnoj traci, ostaje još desetak usamljenih paketa.

Gledatelju odmah postane jasno da je riječ o ne baš efikasnom procesu, koliko god leteća dostava paketa, koju najveći webshop na svijet prekjučer predstavio, izgledala zanimljivo i uzbudljivo. Ležite doma, na webu odaberete knjigu ili film koji želite i za 30 minuta leteći robot stiže do vaših vrata.

Genijalno, da nije riječ o velikoj marketinškoj prevari na koju su nasjeli najugledniji svjetski mediji.

Kako analizira tech časopis Wired, Amazonov predsjednik Uprave Jeff Bezos najavio je potpuno nemoguću uslugu: u televizijskom intervju tijekom kojeg je pokazao PrimeAir, izjavio je da letjelica može preletjeti 16 kilometara, a većina Amazonovih skladišta nalazi se 50-ak kilometara od najvećih gradova.

Na primjer, najbliže skladište iz kojeg se dostavlja za San Francisco udaljeno je 96 kilometara od centra grada, što znači da bi Amazonov leteći robot morao putovati brzinom od gotovo 200 kilometara na sat da ostvari obećanje dostave u roku od 30 minuta.

Osim toga, kaže Wiredov analitičar Marcus Wohlsen, prosječni kamion koji prevozi korisničke narudžbe skladišta do grada nosi 120 pošiljki, a prikazana letjelica nosi samo jedan. Amazon bi, dakle, morao imati 120 robota koji putuju 200 na sat kako bi postigao istu količinu pošiljki.

Jeff Bezos, u istom intervjuu u kojem je najavio Prime Air, priznao je da njegova kompanija ima problema s znatno jednostavnijim projektom: Amazon Fresh, kroz koji korisnicima želi omogućiti dostavu hranu u istom danu. Priprema je trajala pet godina i to samo za područje San Francisca, tek nedavno proširili su se na Los Angeles, a Amazon na svemu gubi novac.

To sve Bezos je priznao tijekom intervjua, a voditelj Charlie Rose nije ga pitao: ukoliko imate problema s kamionskom dostavom namirnicama, kako ćete s bespilotnim automatiziranim letjelicama ?

Zašto je Bezos plasirao priču o Prime Airu? To je, smatra Wired, potpuno jasno. Priča je puštena prekjučer, a jučer je u Americi bio tzv. 'CyberMonday', jedan od najvećih dana u godini za online šoping, s ogromnim popustima i specijalnim ponudama.

'Amazon je tako dobio cijeli dan besplatnog marketinga i buzza, njihov logotip bio je na svim dnevnicima i portalima, i to baš na dan kad im je to najviše trebalo', objašnjava Wohlsen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:44